PRZEPIS NA PULPETY Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM
KLOPSIKI DROBIOWE Z AMARANTUSEM
Składniki na pulpety:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 4 łyżki BIO Kaszki z Amarantusa
- 1 marchewka starta na drobnych oczkach
- 2 cebule
- 1 jajko
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 2 łyżeczki soli*
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
Składniki na sos:
- 1 cebula
- 350ml passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- sól*
- oliwa
Przygotowanie:
Przełóż ciasto do miski, dodaj startą lub posiekaną w blenderze marchewkę i cebulę. Dodaj jajko, przyprawy oraz BIO Kaszkę z amarantusa.
Wymieszaj wszystkie składniki. Następnie uformuj małe klopsiki i ułóż je na desce.
Posiekaj drobno drugą cebulę i zeszklij na oliwie. Dodaj passatę pomidorową, dodaj pół szklanki wody, czosnek i gotuj.
Zmniejsz ogień, a następnie włóż delikatnie do sosu klopsiki, jeden obok drugiego. Przykryj przykrywką i gotuj na wolnym ogniu około 15-20 minut.
*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie
Smacznego!
Agnieszka Jensen
A czy zamiast kaszki amarantusowej można dać jaglano-owsianą ?
Jarzabek Malgorzata
W przepisie są 2 łyżeczki soli raczej nie będą to zdrowe pulpety
HELPA
Pani Małgosiu, wszystko zależy od tego jak wygląda nasza dieta :). Zaznaczyliśmy w przepisie, że sól można pominąć.
Aleksandra Kawuo
Czy można użyć i jej kaszki? Np. z dawnych zbóż
HELPA
Pani Aleksandro i Pani Agnieszko tak, można użyć innej kaszki :)