Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Baton Fela
Bio Baton Fela
6,66 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
15,23 zł
szt.
Bio Baton Antek
Bio Baton Antek
6,66 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
14,28 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
13,32 zł
szt.
Bio Baton Tosia
Bio Baton Tosia
6,99 zł 5,59 zł
szt.
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
16,18 zł
szt.
Chmura tagów
Przepis na amarantusowe pulpety z indyka w sosie pomidorowym 2
Przepis na amarantusowe pulpety z indyka w sosie pomidorowym

PRZEPIS NA PULPETY Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM

KLOPSIKI DROBIOWE Z AMARANTUSEM

Składniki na pulpety:

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 4 łyżki BIO Kaszki z amarantusa
  • 1 marchewka starta na drobnych oczkach
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki soli*
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego

Składniki na sos:

  • 1 cebula
  • 350ml passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól*
  • oliwa

Przygotowanie:

Przełóż ciasto do miski, dodaj startą lub posiekaną w blenderze marchewkę i cebulę. Dodaj jajko, przyprawy oraz BIO Kaszkę z amarantusa.

Wymieszaj wszystkie składniki. Następnie uformuj małe klopsiki i ułóż je na desce.

Posiekaj drobno drugą cebulę i zeszklij na oliwie. Dodaj passatę pomidorową, dodaj pół szklanki wody, czosnek i gotuj.

Zmniejsz ogień, a następnie włóż delikatnie do sosu klopsiki, jeden obok drugiego. Przykryj przykrywką i gotuj na wolnym ogniu około 15-20 minut.

*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie

Smacznego!

Komentarze do wpisu (2)

30 kwietnia 2021

A czy zamiast kaszki amarantusowej można dać jaglano-owsianą ?

4 maja 2021

W przepisie są 2 łyżeczki soli raczej nie będą to zdrowe pulpety

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium