Pulpety mięsno-soczewicowe w sosie pomidorowym z kaszką
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowo-wołowego (mielonego)
- 500 g ugotowanej brązowej soczewicy
- 1 jajko
- 1 cebula
- Bio Kaszka Owsiano-Orkiszowo-Gryczana z Soczewicą do obtoczenia
Składniki na sos:
- 1 łyżka Bio Kaszki Owsiano-Orkiszowo-Gryczanej z Soczewicą
- 1 marchewka
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki passaty pomidorowej
- 1 łyżka mleka kokosowego
- sól*
Przygotowanie pulpetów:
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Umieść mięso, ugotowaną soczewicę, jajko oraz cebulę w misce i dokładnie wymieszaj. Zagotuj wodę w dużym garnku. Uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w kaszce. Pulpeciki wrzucaj na wrzątek i gotuj około 10 minut na wolniejszym ogniu. Podawaj z wcześniej przygotowanym sosem.
Przygotowanie sosu:
Do rondelka wrzuć posiekane w malakserze lub starte warzywa: marchewkę, cebulę i czosnek. Warzywa zalej odrobiną wody i duś pod przykryciem 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj passatę oraz mleko kokosowe, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Do gotujących się warzyw dodaj kaszkę i gotuj kolejne 2-3 minuty, ciągle mieszając. Dopraw do smaku solą jeśli gotujesz dla starszych dzieci lub dorosłych.
TIP: Nadmiar ugotowanych pulpetów, możesz zamrozić.
*pomiń, jeśli gotujesz dla małego dziecka.