HELPA Sklep Producenta
Kategorie wpisów
Bestsellery
Batonik Truskawka 20 g
Batonik Truskawka 20 g

2,99 zł

szt.
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami 200 g
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami 200 g

19,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana 200 g
Bio Kaszka Jaglana 200 g

16,99 zł

szt.
BIO Kaszka Błyskawiczna Kakao 35 g
BIO Kaszka Błyskawiczna Kakao 35 g

4,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż 200 g
Bio Manna Dawnych Zbóż 200 g

17,99 zł

szt.
Batonik Kakao 20 g
Batonik Kakao 20 g

2,99 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana 200 g
Bio Kaszka Owsiana 200 g

16,99 zł

szt.
Bio Daktyle Sproszkowane 200 g
Bio Daktyle Sproszkowane 200 g

14,99 zł

szt.
Batonik Czarna Porzeczka 20 g
Batonik Czarna Porzeczka 20 g

2,99 zł

szt.
Batonik Piernikowy
Batonik Piernikowy

3,99 zł

Cena regularna: 4,99 zł

Najniższa cena: 4,99 zł
szt.
Szukaj po słowie kluczowym
POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE KASZEK Z DODATKAMI Z BOXA NO WASTE 3
POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE KASZEK Z DODATKAMI Z BOXA NO WASTE

KASZKI Z DODATAKAMI Z BOXA NO WASTE - PRZEPISY I POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE

Ciasto cynamonowe z Bio Kaszką Owsiano-Gryczaną z Karolem i Cynamonem Cejlońskim

Ubij jajka z cukrem na wysokich obrotach, aż powstanie jasna, puszysta masa. Do ubitych jajek wlej olej i dalej ubijaj. Następnie dodaj jogurt, mleko i wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj sypkie składniki - kaszkę, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Połącz sypkie składniki z mokrymi, wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż jabłka i piecz 50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Cynamonowe placki z jabłkiem i Bio Kaszką Owsiano-Gryczaną z Karobem i Cynamonem Cejlońskim

Wymieszaj mleko oraz jajko. Dodaj do niej kaszkę oraz jabłko i wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Smaż placuszki do zrumienienia z obu stron na suchej patelni (aż do ścięcia jajka).

Wegański chlebek bananowy z Bio Kaszką Orkiszową z Ciecierzycą

  • 200 g Bio Kaszki Orkiszowej z Ciecierzycą
  • 100 ml napoju owsianego lub mleka krowiego
  • 80 ml oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 dojrzałych bananów
  • dowolne owoce na wierzch

Banana dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj olej, napój roślinny i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj. Wyłóż masę na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia, ułóż na wierzch owoce i piecz 35 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku, do suchego patyczka.

Mini serniczki z Bio Kaszką Orkiszową z Ciecierzycą i Bio Kaszką Owsiano-Orkiszowo-Gryczaną z Soczewicą

Twaróg i banana dokładnie rozgnieć widelcem. Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą na gładką masę. Wypełnij masą silikonowe foremki lub jedną dużą formę do ciasta. Piecz 25-30 minut w nagrzanym do 170°C piekarniku ("góra-dół").

Gofry marchewkowo-dyniowe Bio Kaszką Orkiszową z Ciecierzycą

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Startą marchewkę wymieszaj w osobnej misce z żółtkami, mlekiem, olejem, kaszką i Bio Różdżkami Smaku do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie połącz delikatnie ciasto z ubitymi białkami (tylko do połączenia składników, żeby białka nie opadły. Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.

Gofry marchewkowe można przygotować w wersji wytrawnej. Wystarczy do ciasta dodać starty ser żółty, garść posiekanych liści szpinaku lub rukoli.

Kopytka dyniowe z Bio Kaszką Orkiszową z Ciecierzycą

Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem. Wymieszaj z jajkami, kaszką i Bio Różdżką Smaku Dynia. Zagniataj masę do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta uformuj wałki podsypując mąką i pokrój na mniejsze kluski. Kopytka gotuj w posolonej wodzie przez 1-2 minuty, do wypłynięcia klusek na powierzchnię.

Kopytka podaj z ulubionymi warzywami, podsmażoną cebulką lub ulubionym sosem (u mnie kokosowo-dyniowy).

 

Zapiekanka warzywna z Bio Kaszką Owsiano-Orkiszowo-Gryczaną z Soczewicą

Jajka zblenduj z rukolą, jogurtem i mlekiem. Dodaj do masy kaszkę, Bio Rróżdżkę Smaku, sól i pieprz. Cukinię i pora pokrój w drobne plastry. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułóż cukinię i pora, sypiąc żółtym serem pomiędzy warstwami. Zalej wszystko masą z jajek, jogurtu, mleka i kaszki. Na wierzchu posyp pokruszoną fetą i kosteczkami surowego buraka. Piecz około 30 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.

Bazowy przepis na naleśniki z Bio Kaszką Owsiano-Orkiszowo-Gryczaną z Soczewicą

Kaszkę wsyp do miski, dodaj jajka i mleko/napój owsiany. Wymieszaj składniki na jednolitą masę w mikserze lub przy pomocy rózgi. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, z cienkim dnem. Przewróć na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie ładnie zrumieniony i ścięty.

   

 

Wszystkie przepisy przedstawione we wpisie możecie pobrać i wydrukować, tak aby mieć je zawsze pod ręką. Plik do druku znajdziecie poniżej. 

Komentarze do wpisu (3)

26 października 2023

Czy w przepisie na wegański chlebek bananowy z Bio Kaszką Orkiszową z Ciecierzycą można prosić o podanie dokładnie ile bananów - wagowo? Z góry dziękuję!

3 listopada 2023

Rena - użyliśmy średnich bananów (około 200g x2). Można ich dodać więcej - chlebek wyjdzie bardziej słodki lub mniej :)

29 lutego 2024

Czy kaszki w podanych przepisach są już przygotowane czy „sypkie”?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium