
PRZEKĄSKI Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, TWAROGIEM I MORELAMI
Wykwintna przekąska z szynką dojrzewającą i kozim serem. Pycha!
SKŁADNIKI:
|4 sztuki|
- 2 morele
- 1 Różdżka Smaku (2 g) Burak
- 60 g twarogu półtłustego
- 60 g koziego sera twarogowego
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- kilka kropli syropu z agawy
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 4 plastry szynki dojrzewającej
- Listki botwinki, oliwa z oliwek, gęsty sos balsamiczny
PRZYGOTOWANIE:
- Morele przekrawamy na pół, wyciągamy pestki oraz wydrążamy z nich nieco miąższu tworząc niewielkie wgłębienia.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Twaróg łączymy z kozim serem, Różdżką Smaku, płatkami migdałowymi (pozostawiając odrobinę do dekoracji) oraz doprawiamy pieprzem i syropem z agawy.
- Morele nadziewamy buraczkowym serkiem, zawijamy je w plastry szynki, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 15 minut (grzanie góra-dół) aż szynka zacznie się rumienić. Po upływie tego czasu, morele wykładamy na talerze ze skropionymi oliwą z oliwek listkami botwinki. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i polewamy gęstym sosem balsamicznym.
