Morele z buraczkowym serkiem i szynką parmeńską
Składniki:
|4 sztuki|
- 2 morele
- 1 szt. Bio Warzywna Różdżka Smaku Burak
- 60 g twarogu półtłustego
- 60 g koziego sera twarogowego
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- kilka kropli syropu z agawy
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 4 plastry szynki dojrzewającej
- listki botwinki, oliwa z oliwek, gęsty sos balsamiczny
Przygotowanie:
Morele przekrój na pół, wyciągnij pestki oraz wydrąż z nich nieco miąższu, tworząc niewielkie wgłębienia. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Twaróg połącz z kozim serem, Bio Warzywną Różdżką Smaku Burak, płatkami migdałowymi (pozostawiając odrobinę do dekoracji) oraz dopraw pieprzem i syropem z agawy. Morele nadziej buraczkowym serkiem, zawiń je w plastry szynki, rozłóż w naczyniu żaroodpornym i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 15 minut (grzanie góra-dół) aż szynka zacznie się rumienić. Po upływie tego czasu, morele wyłóż na talerze ze skropionymi oliwą z oliwek listkami botwinki. Całość posyp płatkami migdałowymi i polej gęstym sosem balsamicznym.