Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
19,04 zł 13,33 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiano-Orkiszowo-Gryczana z Soczewicą
Bio Kaszka Owsiano-Orkiszowo-Gryczana z Soczewicą
19,04 zł 13,33 zł
szt.
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami
19,04 zł 13,33 zł
szt.
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
16,18 zł 10,47 zł
szt.
Bio Kółeczka Gryczano-Jaglano-Amarantusowe
Bio Kółeczka Gryczano-Jaglano-Amarantusowe
16,18 zł 12,37 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
19,04 zł 18,09 zł
szt.
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
16,18 zł 10,47 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
16,18 zł 13,32 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
16,18 zł 13,32 zł
szt.
Bio Kuleczki Gryczano-Jaglano-Owsiane
Bio Kuleczki Gryczano-Jaglano-Owsiane
16,18 zł 12,37 zł
szt.
Bio Baton Fela
Bio Baton Fela
6,66 zł
szt.
Chmura tagów
Podpłomyki z Kaszką – Zamiast Chleba 0
Podpłomyki Z Kaszką – Zamiast Chleba

PRZEPIS NA DOMOWE PODPŁOMYKI Z PATELNI

Gdy chleba na śniadanie brak – z pomocą nadchodzi przepis na PODPŁOMYKI.

Gdy w domu nagle zabraknie chleba lub zupełnie nieoczekiwanie nastanie niehandlowa niedziela, a rodzina ma ochotę na kanapki – podpłomyki to rozwiązanie idealne.  To jeden z najstarszych rodzajów pieczywa – takie placki wypiekano na przykład na ogniskach, rzucając ciasto na rozgrzane kamienie.

 

Potrzeba naprawdę niewiele czasu aby przygotować to pyszne pieczywo.

 

Składniki:

  • 100 g kaszki HELPA
  • 200 g mąki pszennej/z samopszy
  • 200 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki oliwy lub masła
  • Opcjonalnie czarnuszka (przyprawa często używana przez Słowian)

Wykonanie:

Dowolną kaszkę wsypujemy z mąką do miski, dodajemy sól. Wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto. Będzie elastyczne, ale dość twarde. Dodajemy oliwę i zagniatamy

Możemy (jeśli mamy czas) zostawić ciasto na 30 minut do podrośnięcia.

Z ciasta odrywamy małe fragmenty i wałkujemy na bardzo cienkie placki.

Wrzucamy placki na rozgrzaną patelnię (suchą) i opiekamy z każdej strony około 1,5 minuty (będzie w domu pachniało spalenizną, ale czego się nie robi dla staropolskich przysmaków).

 

Podanie:

Podajemy z dowolnymi dodatkami. U nas królował twarożek i ogórek oraz domowy krem orzechowy z kakao. Podpłomyki rewelacyjnie smakują także z domowymi powidłami czy dżemami.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium