PRZEPIS NA DOMOWE PODPŁOMYKI Z PATELNI
Gdy chleba na śniadanie brak – z pomocą nadchodzi przepis na PODPŁOMYKI.
Gdy w domu nagle zabraknie chleba lub zupełnie nieoczekiwanie nastanie niehandlowa niedziela, a rodzina ma ochotę na kanapki – podpłomyki to rozwiązanie idealne. To jeden z najstarszych rodzajów pieczywa – takie placki wypiekano na przykład na ogniskach, rzucając ciasto na rozgrzane kamienie.
Potrzeba naprawdę niewiele czasu aby przygotować to pyszne pieczywo.
Składniki:
- 100 g ulubionej Bio Manny Dawnych Zbóż
- 200 g mąki pszennej
- 200 ml wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki oliwy lub masła
- opcjonalnie czarnuszka (przyprawa często używana przez Słowian)
Wykonanie:
Dowolną kaszkę wsypujemy z mąką do miski, dodajemy sól. Wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto. Będzie elastyczne, ale dość twarde. Dodajemy oliwę i zagniatamy
Możemy (jeśli mamy czas) zostawić ciasto na 30 minut do podrośnięcia.
Z ciasta odrywamy małe fragmenty i wałkujemy na bardzo cienkie placki.
Wrzucamy placki na rozgrzaną patelnię (suchą) i opiekamy z każdej strony około 1,5 minuty (będzie w domu pachniało spalenizną, ale czego się nie robi dla staropolskich przysmaków).
Podanie:
Podajemy z dowolnymi dodatkami. U nas królował twarożek i ogórek oraz domowy krem orzechowy z kakao. Podpłomyki rewelacyjnie smakują także z domowymi powidłami czy dżemami.