Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

4,19 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,99 zł

szt.
Batonik Czarna Porzeczka
Batonik Czarna Porzeczka

4,19 zł

szt.
Batonik Kakao
Batonik Kakao

4,99 zł

szt.
Zestaw Płatków Śniadaniowych
Zestaw Płatków Śniadaniowych

19,99 zł

Cena regularna: 29,97 zł

Najniższa cena: 29,97 zł
Bio Kaszka Jaglano-Owsiana (BLISKA DATA DO KOŃCA 07.2024 r.)
Bio Kaszka Jaglano-Owsiana (BLISKA DATA DO KOŃCA 07.2024 r.)

8,49 zł

Cena regularna: 16,99 zł

Najniższa cena: 10,19 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

17,99 zł

szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku

19,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,99 zł

szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż (BLISKA DATA DO KOŃCA 07.2024 r.)
Bio Kaszka 5 Zbóż (BLISKA DATA DO KOŃCA 07.2024 r.)

10,19 zł

Cena regularna: 16,99 zł

Najniższa cena: 16,99 zł
szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Podpłomyki z kaszką – zamiast chleba 0
Podpłomyki Z Kaszką – Zamiast Chleba

PRZEPIS NA DOMOWE PODPŁOMYKI Z PATELNI

Gdy chleba na śniadanie brak – z pomocą nadchodzi przepis na PODPŁOMYKI.

Gdy w domu nagle zabraknie chleba lub zupełnie nieoczekiwanie nastanie niehandlowa niedziela, a rodzina ma ochotę na kanapki – podpłomyki to rozwiązanie idealne.  To jeden z najstarszych rodzajów pieczywa – takie placki wypiekano na przykład na ogniskach, rzucając ciasto na rozgrzane kamienie.

 

Potrzeba naprawdę niewiele czasu aby przygotować to pyszne pieczywo.

Składniki:

  • 100 g ulubionej Bio Manny Dawnych Zbóż
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki oliwy lub masła
  • opcjonalnie czarnuszka (przyprawa często używana przez Słowian)

Wykonanie:

Dowolną kaszkę wsypujemy z mąką do miski, dodajemy sól. Wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto. Będzie elastyczne, ale dość twarde. Dodajemy oliwę i zagniatamy

Możemy (jeśli mamy czas) zostawić ciasto na 30 minut do podrośnięcia.

Z ciasta odrywamy małe fragmenty i wałkujemy na bardzo cienkie placki.

Wrzucamy placki na rozgrzaną patelnię (suchą) i opiekamy z każdej strony około 1,5 minuty (będzie w domu pachniało spalenizną, ale czego się nie robi dla staropolskich przysmaków).

 

Podanie:

Podajemy z dowolnymi dodatkami. U nas królował twarożek i ogórek oraz domowy krem orzechowy z kakao. Podpłomyki rewelacyjnie smakują także z domowymi powidłami czy dżemami.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium