HELPA Sklep Producenta
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Kaszka z Wanilią Burbońską
Bio Kaszka z Wanilią Burbońską

21,99 zł

szt.
Batonik Truskawka 20 g
Batonik Truskawka 20 g

2,99 zł

szt.
Bio eksPandy Gryka 50 g (bliska data 31.05.2025)
Bio eksPandy Gryka 50 g (bliska data 31.05.2025)

5,25 zł

Cena regularna: 10,49 zł

Najniższa cena: 6,29 zł
szt.
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami 200 g
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami 200 g

21,99 zł

szt.
BIO Kaszka błyskawiczna cynamon 35 g
BIO Kaszka błyskawiczna cynamon 35 g

4,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana 200 g
Bio Kaszka Jaglana 200 g

18,99 zł

szt.
BIO Kaszka błyskawiczna kakao 35 g
BIO Kaszka błyskawiczna kakao 35 g

4,99 zł

szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż 200 g
Bio Kaszka 5 Zbóż 200 g

18,99 zł

szt.
BIO Łódeczki Kakao 260 g
BIO Łódeczki Kakao 260 g

21,99 zł

szt.
Bio eksPandy Amarantus 100 g
Bio eksPandy Amarantus 100 g

13,99 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana 200 g
Bio Kaszka Owsiana 200 g

18,99 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Podpłomyki z kaszką – zamiast chleba 0
Podpłomyki Z Kaszką – Zamiast Chleba

PRZEPIS NA DOMOWE PODPŁOMYKI Z PATELNI

Gdy chleba na śniadanie brak – z pomocą nadchodzi przepis na PODPŁOMYKI.

Gdy w domu nagle zabraknie chleba lub zupełnie nieoczekiwanie nastanie niehandlowa niedziela, a rodzina ma ochotę na kanapki – podpłomyki to rozwiązanie idealne.  To jeden z najstarszych rodzajów pieczywa – takie placki wypiekano na przykład na ogniskach, rzucając ciasto na rozgrzane kamienie.

 

Potrzeba naprawdę niewiele czasu aby przygotować to pyszne pieczywo.

Składniki:

  • 100 g ulubionej Bio Manny Dawnych Zbóż
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki oliwy lub masła
  • opcjonalnie czarnuszka (przyprawa często używana przez Słowian)

Wykonanie:

Dowolną kaszkę wsypujemy z mąką do miski, dodajemy sól. Wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto. Będzie elastyczne, ale dość twarde. Dodajemy oliwę i zagniatamy

Możemy (jeśli mamy czas) zostawić ciasto na 30 minut do podrośnięcia.

Z ciasta odrywamy małe fragmenty i wałkujemy na bardzo cienkie placki.

Wrzucamy placki na rozgrzaną patelnię (suchą) i opiekamy z każdej strony około 1,5 minuty (będzie w domu pachniało spalenizną, ale czego się nie robi dla staropolskich przysmaków).

 

Podanie:

Podajemy z dowolnymi dodatkami. U nas królował twarożek i ogórek oraz domowy krem orzechowy z kakao. Podpłomyki rewelacyjnie smakują także z domowymi powidłami czy dżemami.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium