Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Kaszka 5 Zbóż - NOWY, LEPSZY SKŁAD!
Bio Kaszka 5 Zbóż - NOWY, LEPSZY SKŁAD!

11,33 zł

Cena regularna: 16,18 zł

Najniższa cena: 16,18 zł
szt.
Bio Chrupki Kukurydziane z Soczewicą
Bio Chrupki Kukurydziane z Soczewicą

3,99 zł

Cena regularna: 6,99 zł

Najniższa cena: 3,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiano - Jaglano - Gryczana
Bio Kaszka Owsiano - Jaglano - Gryczana

13,75 zł

Cena regularna: 16,18 zł

Najniższa cena: 8,09 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,18 zł

szt.
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą

16,18 zł

Cena regularna: 19,04 zł

Najniższa cena: 11,42 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana

16,18 zł

szt.
Bio Warzywne Różdżki Smaku
Bio Warzywne Różdżki Smaku

17,13 zł

szt.
Bio Tropikalne Różdżki Smaku
Bio Tropikalne Różdżki Smaku

15,23 zł

Cena regularna: 19,04 zł

Najniższa cena: 16,18 zł
szt.
Bio Suchy Prowiant Truskawka
Bio Suchy Prowiant Truskawka

14,54 zł

Cena regularna: 18,18 zł

Najniższa cena: 15,45 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

17,13 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Podpłomyki z kaszką – zamiast chleba 0
Podpłomyki Z Kaszką – Zamiast Chleba

PRZEPIS NA DOMOWE PODPŁOMYKI Z PATELNI

Gdy chleba na śniadanie brak – z pomocą nadchodzi przepis na PODPŁOMYKI.

Gdy w domu nagle zabraknie chleba lub zupełnie nieoczekiwanie nastanie niehandlowa niedziela, a rodzina ma ochotę na kanapki – podpłomyki to rozwiązanie idealne.  To jeden z najstarszych rodzajów pieczywa – takie placki wypiekano na przykład na ogniskach, rzucając ciasto na rozgrzane kamienie.

 

Potrzeba naprawdę niewiele czasu aby przygotować to pyszne pieczywo.

Składniki:

  • 100 g ulubionej Bio Manny Dawnych Zbóż
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki oliwy lub masła
  • opcjonalnie czarnuszka (przyprawa często używana przez Słowian)

Wykonanie:

Dowolną kaszkę wsypujemy z mąką do miski, dodajemy sól. Wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto. Będzie elastyczne, ale dość twarde. Dodajemy oliwę i zagniatamy

Możemy (jeśli mamy czas) zostawić ciasto na 30 minut do podrośnięcia.

Z ciasta odrywamy małe fragmenty i wałkujemy na bardzo cienkie placki.

Wrzucamy placki na rozgrzaną patelnię (suchą) i opiekamy z każdej strony około 1,5 minuty (będzie w domu pachniało spalenizną, ale czego się nie robi dla staropolskich przysmaków).

 

Podanie:

Podajemy z dowolnymi dodatkami. U nas królował twarożek i ogórek oraz domowy krem orzechowy z kakao. Podpłomyki rewelacyjnie smakują także z domowymi powidłami czy dżemami.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium