Pulchne placuszki z Bio Kaszki z Samopszy
Składniki:
- 1 szklanka Bio Kaszki z Samopszy
- 1 jajko
- 1⁄2 szklanki mleka
- 1 dojrzały banan
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie wybrane Bio Różdżki Smaku, np. szpinak, burak, malina
Przygotowanie:
Do miski wsyp kaszkę, zalej mlekiem i wymieszaj. Rozbij jajko, żółtko dodaj do kaszki, białko ubij w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Banana obierz i rozgnieć widelcem na papkę, dodaj do kaszki. Połącz całość, dodaj szczyptę cynamonu, pianę z białka i delikatnie wymieszaj.
Możesz podzielić ciasto na dwie porcje i do jednej dodać Różdżkę Smaku malina, a do drugiej szpinakową, placki zyskają ciekawy kolor i inny smak. Rozgrzej patelnię (najlepiej nieprzywierającą np. teflonową). Na suchą, patelnię nakładaj małe porcje ciasta. Smaż przez moment, a następnie przewróć na drugą stronę, lekko dociśnij szpatułką i smaż jeszcze chwilę, tylko do momentu aż placuszki się zrumienią.
Justyna Trzcińska
Co zamiast banana ? Mamy nietolerancję …
Paulina Kowalczyk
Właśnie jemy. Pyszne .