Placki na maślance z kaszy jaglanej, jogurtem naturalnym i owocami
Składniki:
- 2/3 szklanki mąki jaglanej (około 85 g)
- 1/3 szklanki BIO Kaszki 4 Zbóż Helpa (około 65 g)
- ¾ szklanki maślanki
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- odrobina oleju rzepakowego lub masła do natłuszczenia patelni*
- 300 g jogurtu naturalnego
- Bio Łyżka Smaku Malina
- Bio Łyżka Smaku Truskawka
- opcjonalnie miód naturalny**
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, łączymy z kaszką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy maślankę oraz jajka i dokładnie mieszamy na gładką masę.
Na mocno rozgrzaną, natłuszczoną patelnię nakładamy po łyżce masy, formując placuszki. W momencie, gdy zauważymy bąbelki na powierzchni placuszków, przewracamy je na drugą stronę.
Jogurt dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kopiastą Łyżkę Smaku Malina, do drugiej Łyżkę Smaku Truskawka i mieszamy. Opcjonalnie dosładzamy miodem.
Gotowe placuszki podajemy polane owocowymi jogurtami.
Smacznego!
*W przypadku gotowania dla najmłodszych rekomendujemy smażenie placuszków na patelni bez tłuszczu.
** W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń miód w przepisie. Miód znajduje się na liście zakazanych produktów w pierwszym roku życia.
Olga C.
Czy zamiast maślanki może być.napoj roślinny, np. owsiany?
HELPA
lepszy byłby jogurt roślinny, ze względu na konsystencję.:)