
Placki kokosowo-bananowe z amarantusem
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki Bio Kaszki z Amarantusa
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 jajko
- 1,5 szklanki kefiru
- 1 łyżka roztopionego masła
- olej kokosowy do smażenia
- owoc granatu, banany, wiórki kokosowe
Kokosowe placki z amarantusem - wykonanie:
- Dojrzałe banany obieramy i rozgniatamy je na papkę.
- Do miski wsypujemy mąkę, amarantus, wiórki kokosowe, cukier, wanilię, mieszamy.
- Roztapiamy masło i dodajemy je do suchych składników, wraz z jajkiem, bananami, kefirem.
- Mieszamy składniki na gładkie ciasto. Wymieszaną masę pozostawiamy na 10 minut by kaszka napęczniała.
- Patelnię z niewielka ilością oleju kokosowego rozgrzewamy.
- Nabieramy łyżką porcje ciasta i wylewamy na patelnię.
- Smażymy na złoto z obu stron.
- Placki podajemy z pestkami granatu, plasterkami banana, posypane wiórkami kokosowymi.
Patrycja D
Od jakiego miesiąca można podawać placki o czy można pominąć jajko, gdyż dziecko jest uczulone?
Natalia
Cukier?? I czy można pominąć ziarenka z laski wanili?
HELPA
Patrycja - te placuszki nie mają dedykowanego wieku podania. Można pominąć jajko :) Natalia - oczywiście, można pominąć:)