
PLACKI BANANOWE Z KASZKI JAGLANO-OWSIANEJ
SKŁADNIKI NA 4 PLACUSZKI:
- 110 ml mleka 0,5%
- 45 g suchej BIO Kaszki Jaglano-Owsianej
- 1 jajko rozmiar „S”
- 1/2 banana (około 50 g)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- olej rzepakowy do smażenia
POZOSTAŁE SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 4 czubate łyżki serka waniliowego
- 3 łyżeczki Bio Łyżki Smaku Owoce Leśne
- 2 garści miechunki
- 3 kiwi
- 4 łyżki obranych orzechów włoskich
- listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- W garnuszku łączymy kaszkę jaglaną z mlekiem, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając i gotujemy na małym ogniu przez około 3 minuty. Po przestygnięciu miksujemy ją z jajkiem, bananem oraz sodą, a z uzyskanej masy smażymy (na odrobinie oleju) średniej wielkości placuszki.
- Serek waniliowy mieszamy z Łyżką Smaku, aż do uzyskania masy o jednolitym, pięknie fioletowym kolorze.
- Lekko ciepłe placuszki pokrywamy leśnym serkiem, a następnie układamy na nich owoce, posypujemy orzechami włoskimi i dekorujemy listkami mięty.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli masa na placuszki wyda Wam się zbyt rzadka możecie dodać do niej odrobinę mąki np. pszennej z pełnego przemiału. Natomiast jeśli banan okaże się niezbyt słodki, to dodajcie odrobinę ulubionego słodkiego syropu np. klonowego lub z agawy.
autor przepisu: