Piernik z dwóch kaszek
Składniki:
- 1 opakowanie Bio Kaszki Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami
- 1 opakowanie Bio Kaszki Piernikowej
- 125 g masła
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 150g cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
W garnku rozpuszczamy masło. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy mleko, miód, cukier, cynamon, kakao, powidła, jajka i mieszamy masę dokładnie. Do takiej masy dodajemy wszystkie suche składniki (kaszki, sodę i proszek do pieczenia). Masę wlewamy do wysmarowanej masłem foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawiamy do nagrzanego do 180st. piekarnika. Pieczemy przez 45-50 minut. Po całkowitym ostudzeniu przekrawamy piernik na pół i przekładamy powidłami. Przełożony piernik polewamy polewą czekoladową.