HELPA Sklep Producenta
Kategorie wpisów
Bestsellery
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

2,99 zł

szt.
Batonik Kakao
Batonik Kakao

2,99 zł

szt.
Batonik Czarna Porzeczka
Batonik Czarna Porzeczka

2,99 zł

szt.
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami

19,99 zł

szt.
Bio Kaszka Piernikowa
Bio Kaszka Piernikowa

19,99 zł

szt.
Batonik Piernikowy
Batonik Piernikowy

4,99 zł

szt.
BIO Łódeczki Kakao 260g
BIO Łódeczki Kakao 260g

21,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

17,99 zł

szt.
Suchy Prowiant Truskawka
Suchy Prowiant Truskawka

7,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,99 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,99 zł

szt.
Skrzynia Batoników - zestaw 15 szt. batoników w 3 smakach
Skrzynia Batoników - zestaw 15 szt. batoników w 3 smakach

34,99 zł

Cena regularna: 44,85 zł

Najniższa cena: 29,85 zł
szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Pieczone pączki z lukrem owocowym 4
Pieczone Pączki Z Lukrem Owocowym

Przepis na pączki pieczone w piekarniku z lukrem owocowym

SKŁADNIKI

16 SZTUK
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 300 g mąki pszennej
  • 75 g Bio Kaszki Owsianej
  • 24 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła

nadzienie:

  • marmolada
  • jajko do posmarowania
  • papilotki papierowe

PRZYGOTOWANIE

Świeże drożdże powinny być w temperaturze pokojowej. Zrobić rozczyn - ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami (lub drożdże instant) oraz 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut, przykryć ściereczką.

W dużej misce przesiać mąkę, dodać kaszkę owsianą, cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn drożdży i zacząć mieszać składniki łyżką. Dodać jajka i ponownie wymieszać, następnie wyrabiać ręką przez około 5 - 10 minut aż ciasto będzie gładkie.

Wyrabiać przez kolejne 10 minut po kawałeczku dodając miękkie masło. Ciasto powinno być błyszczące, elastyczne i nie kleić się do ręki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powyrabiać pozbywając się pęcherzy powietrza. Złączyć w jedną część, następnie dłońmi rozpłaszczyć na placek o grubości około 1 cm.

Szklanką wyciąć 16 kółek. Rozpłaszczać je nieco w dłoni, na środek kłaść pełną łyżeczkę marmolady. Składać kółka na pół, zlepiać brzegi, uformować kulkę i włożyć ją łączeniem do dołu do papilotki.

Gotowe ułożyć na blaszce i odstawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem uprzednio ogrzanym w temp. pokojowej i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić przez około 10 minut.

LUKIER OWOCOWY

Do cukru pudru dodawaj stopniowo gorącą wodę i mieszaj aby powstała gęsta masa (w proporcjach 5-6 łyżek wody na 200g cukru).

Dodaj Różdżkę Smaku lub łyżeczkę Łyżki Smaku (im więcej, tym intensywniejszy kolor).

Zamieszaj aż do uzyskania jednolitego koloru.

UWAGA! Biały lukier uzyskujemy z Bio Pudru Jabłkowego.

Lukrowane pączki można posypać dowolną Różdżką bądź Łyżką Smaku.

Komentarze do wpisu (4)

19 lutego 2020

Czy mozna czyms zastapic ta kaszke owsiana bo nie mam i nie zdążę kupić

19 lutego 2020

Kaszkę Owsianą można zastąpić mąką :)

11 lutego 2021

Czy można dodać inna kaszkę bo mam jaglana i 5 zbóż?

27 listopada 2023

Ania - Można spróbować z kaszką 5 zbóż :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium