PRZEPIS NA KOLOROWY PASZTET Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ
Przepis inspirowany: Pasztet soczewicowy ze śliwką z blogu Jadłonomia. Dla uzyskania efektu kolorystycznego wprowadzono modyfikację przepisu oryginalnego.
SKŁADNIKI:
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- olej do smażenia
- 2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy czerwonej
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
- 50-70 ml oleju
- ¾ łyżeczki majeranku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i czarny pieprz
- 2 Bio Różdżki Smaku Szpinak
- 2 Bio Różdżki Smaku Burak
- 2 Bio Różdżki Smaku Dynia
PRZYGOTOWANIE:
- Na patelni rozgrzać olej i dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, goździki oraz jałowiec. Smażyć na niedużym ogniu ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć przeprawy i dodać poszatkowaną cebulę. Smażyć do zeszklenia.
- Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba.
- Masę podzielić na 3 miski - do każdej z nich dodać po dwie Bio Warzywne Różdżki Smaku - szpinak, burak i dynię. Wymieszać do uzyskania jednolitego koloru.
- Formę o wymiarach 20x11 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę do 2/3 wysokości formy.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, pasztet piec przez 40 – 45 minut. Następnie wystudzić w formie.