Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Baton Fela
Bio Baton Fela
6,66 zł 2,99 zł
szt.
Bio Tropikalne Różdżki Smaku
Bio Tropikalne Różdżki Smaku
19,04 zł 16,18 zł
szt.
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami
19,04 zł 14,28 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Orkiszowa z Wanilią Burbońską
Bio Kaszka Jaglano - Orkiszowa z Wanilią Burbońską
19,04 zł 16,18 zł
szt.
Bio Chrupki Kukurydziane z Soczewicą
Bio Chrupki Kukurydziane z Soczewicą
6,99 zł 5,94 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
16,18 zł 12,94 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana (BLISKA DATA)
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana (BLISKA DATA)
16,18 zł 9,71 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
17,13 zł 11,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
16,18 zł 14,56 zł
szt.
Bio Warzywne Różdżki Smaku
Bio Warzywne Różdżki Smaku
17,13 zł 14,56 zł
szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Kolorowy pasztet z soczewicy 0
Kolorowy Pasztet z Soczewicy

PRZEPIS NA KOLOROWY PASZTET Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ

Przepis inspirowany: Pasztet soczewicowy ze śliwką z blogu Jadłonomia. Dla uzyskania efektu kolorystycznego wprowadzono modyfikację przepisu oryginalnego. 

 

SKŁADNIKI:

  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy  / około 200 g suchej soczewicy czerwonej
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
  • 50-70 ml oleju
  • ¾ łyżeczki majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz
  • Bio Różdżki Smaku Szpinak
  • Bio Różdżki Smaku Burak
  • Bio Różdżki Smaku Dynia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni rozgrzać olej i dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, goździki oraz jałowiec. Smażyć na niedużym ogniu ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć przeprawy i dodać poszatkowaną cebulę. Smażyć do zeszklenia.
  2. Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba.
  3. Masę podzielić na 3 miski - do każdej z nich dodać po dwie Bio Warzywne Różdżki Smaku - szpinak, burak i dynię. Wymieszać do uzyskania jednolitego koloru.
  4. Formę o wymiarach 20x11 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę do 2/3 wysokości formy.
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, pasztet piec przez 40 – 45 minut. Następnie wystudzić w formie.

Pasztet z Soczewicy

Zdrowy Pasztet z Soczewicy

Paszteciki z soczewicy

Kolorowy Pasztet z Soczewicy

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium