Pasztet z cukinii z kaszką
- 1 kg cukinii
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie Bio Kaszki Owsiano-Jaglano-Gryczanej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i drobno potnij. Cukinię i cebulę umieścić w misce, dodaj 2 łyżeczki soli i wymieszaj. Odstaw na około pół godziny, aż cukinia puści soki. Następnie wyłóż ją na sito i dokładnie odsącz dociskając masę ręką. Następnie dodaj do cukinii drobno startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, całe opakowanie kaszki, drobno pociętą natkę pietruszki, przyprawy, oliwę oraz jajka - i dokładnie wymieszaj. Masę cukiniową wyłóż do wysmarowanej oliwą keksówki (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Piecz bez przykrycia, w 180st. C przez około 1 godzinę i 15 minut.