
Paluchy wiedźmy z kaszką manną
Składniki:
• 185 g mąki pszennej jasnej
• 200 g Bio Manny Dawnych Zbóż
• 200 g masła
• 100 g Bio Daktyli Sproszkowanych
• 1 małe jajko
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• kilka kropel ekstraktu z migdałów
• szczypta soli
• około 45 g migdałów zwykłych lub blanszowanych
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, kaszkę, daktyle, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone w kostki masło, jajko i ekstrakt z migdałów. Wyrób ciasto dłońmi. Powinno być miękkie i plastyczne. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzej do 200 C. Dużą blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Przygotuj sobie garść migdałów. Odrywaj niewielkie ilości ciasta wielkości orzecha włoskiego i zrób z niego wałeczek długości 10 cm. Z jednej strony wałeczka wbij migdał, a zaraz pod nim zrób wgłębienie. Zaraz za wgłębieniem natnij odrobine palce. W taki sposób przygotuj wszystkie paluchy.
Gotowe paluchy układaj na blaszce w odstępach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C przez około 10-15 minut aż ładnie się zarumienią i urosną. Po wystudzeniu można je jeszcze udekorować przy „paznokciach” czerwonym dżemem np. malinowym czy wiśniowym lub lukrem stworzonym z wody, cukru pudru i czerwonych różdżek smaku.