HELPA Sklep Producenta
Kategorie wpisów
Bestsellery
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

2,99 zł

szt.
Batonik Kakao
Batonik Kakao

2,99 zł

szt.
Batonik Czarna Porzeczka
Batonik Czarna Porzeczka

2,99 zł

szt.
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami

19,99 zł

szt.
Bio Kaszka Piernikowa
Bio Kaszka Piernikowa

19,99 zł

szt.
BIO Łódeczki Kakao 260g
BIO Łódeczki Kakao 260g

21,99 zł

szt.
Batonik Piernikowy
Batonik Piernikowy

4,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

17,99 zł

szt.
Suchy Prowiant Truskawka
Suchy Prowiant Truskawka

7,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,99 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,99 zł

szt.
Skrzynia Batoników - zestaw 15 szt. batoników w 3 smakach
Skrzynia Batoników - zestaw 15 szt. batoników w 3 smakach

34,99 zł

Cena regularna: 44,85 zł

Najniższa cena: 29,85 zł
szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Pączki domowe z truskawkowym pyłem 3
Pączki domowe z truskawkowym pyłem

Przepis przygotowała autorka bloga Dorota Smakuje

Domowe pączki oprószone truskawkowym pyłem 

Składniki: 

  • Pół kilo mąki pszennej luksusowej typ 500,
  • 5 dag świeżych drożdży
  • Około 1/3 szklanki cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • Około 3-4 żółtka
  • kieliszek spirytusu
  • Opcjonalnie dżem lub marmolada
  • Smalec lub olej roślinny do smażenia
  • Do posypania: cukier puder/ BIO Różdżka Smaku truskawkowa / Łyżka Smaku Truskawka

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj w ciepłym mleku cukier i drożdże i odstaw, aż zaczną rosnąć. Następnie rozpuść masło i zostaw do przestygnięcia. 
  2. Rozetrzyj lub zmiksuj cukier i żółtka na puszystą masę. Do miski przesiej mąkę, dodaj spirytus, jajka z cukrem, masło oraz drożdże, wymieszaj łyżką, a następnie ręcznie (lub robotem z hakiem) wyrób ciasto aż do uzyskania gładkiej masy (ciasto powinno odchodzić od ręki).
  3. Ciasto zostaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmuj je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiaj około 2 minuty. 
  4. Rozpłaszcz ciasto rękami lub delikatnie rozwałkuj na gruby placek. Następnie szklanką wyciśnij kółka na duże pączki, a w przypadku uzyskania małych pączków wyciśnij kółka kieliszkiem. Pączki zostaw do wyrośnięcia na oprószonej mąką stolnicy pod ściereczką. 
  5. Następnie rozgrzej olej, usmaż pączki aż się zarumienią, przekręć patyczkiem na drugą stronę i smaż aż do zrumienienia. Pączki wystudź na kratce lub talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi. W przestudzone pączki nabij szprycę z nadzieniem. Finalnie pączki posyp cukrem pudrem oraz Łyżką Smaku o smaku truskawki, lub BIO Różdżką Smaku o smaku truskawkowym. 

Smacznego! 😊  

Komentarze do wpisu (3)

19 marca 2021

Spirytus dla dzieci?

5 grudnia 2021

Karolino spirytus pod wpływem obróbki termicznej odparuje. Dodaje się go do paczkow zeby nie piły tłuszczu. Dziękuję za przepis jutro będziemy robić paczki ;-)

10 lutego 2022

Ze względu na zawartość cukru, spirytusu itp. nie jest to przepis dla niemowlaków. :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium