Blog
Bestsellery
Skrzynia NO WASTE
Skrzynia NO WASTE
71,94 zł 35,00 zł
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
14,99 zł
szt.
Bio Kulka Jaglano-Orkiszowa
Bio Kulka Jaglano-Orkiszowa
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
11,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
11,99 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
12,99 zł
szt.
Suchy Prowiant Truskawka
Suchy Prowiant Truskawka
10,99 zł
szt.
Bio Piciu Czerwone
Bio Piciu Czerwone
6,99 zł 4,89 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
11,99 zł
szt.
Bio Baton Fela
Bio Baton Fela
6,99 zł
szt.
Chmura tagów
Przepis na pączki domowe z truskawkowym pyłem 1
Przepis na pączki domowe z truskawkowym pyłem

Przepis na pączki domowe oprószone truskawkowym pyłem 

Składniki: 

  • Pół kilo mąki pszennej luksusowej typ 500,
  • 5 dag świeżych drożdży
  • Około 1/3 szklanki cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • Około 3-4 żółtka
  • kieliszek spirytusu
  • Opcjonalnie dżem lub marmolada
  • Smalec lub olej roślinny do smażenia
  • Do posypania: cukier puder/ BIO Różdżka Smaku truskawkowa / Łyżka Smaku Truskawka

 

Jak zrobić tradycyjne pączki? 

  1. Wymieszaj w ciepłym mleku cukier i drożdże i odstaw, aż zaczną rosnąć. Następnie rozpuść masło i zostaw do przestygnięcia. 
  2. Rozetrzyj lub zmiksuj cukier i żółtka na puszystą masę. Do miski przesiej mąkę, dodaj spirytus, jajka z cukrem, masło oraz drożdże, wymieszaj łyżką, a następnie ręcznie (lub robotem z hakiem) wyrób ciasto aż do uzyskania gładkiej masy (ciasto powinno odchodzić od ręki).
  3. Ciasto zostaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmuj je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiaj około 2 minuty. 
  4. Rozpłaszcz ciasto rękami lub delikatnie rozwałkuj na gruby placek. Następnie szklanką wyciśnij kółka na duże pączki, a w przypadku uzyskania małych pączków wyciśnij kółka kieliszkiem. Pączki zostaw do wyrośnięcia na oprószonej mąką stolnicy pod ściereczką. 
  5. Następnie rozgrzej olej, usmaż pączki aż się zarumienią, przekręć patyczkiem na drugą stronę i smaż aż do zrumienienia. Pączki wystudź na kratce lub talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi. W przestudzone pączki nabij szprycę z nadzieniem. Finalnie pączki posyp cukrem pudrem oraz Łyżką Smaku o smaku truskawki, lub BIO Różdżką Smaku o smaku truskawkowym. 

Smacznego! 😊  

przepis na pączki domowe

 pączki domowe z cukrem pudrem

Komentarze do wpisu (1)

19 marca 2021

Spirytus dla dzieci?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl