Przepis przygotowała autorka bloga Dorota Smakuje
Domowe pączki oprószone truskawkowym pyłem
Składniki:
- Pół kilo mąki pszennej luksusowej typ 500,
- 5 dag świeżych drożdży
- Około 1/3 szklanki cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 50g roztopionego masła
- 1 jajko
- Około 3-4 żółtka
- kieliszek spirytusu
- Opcjonalnie dżem lub marmolada
- Smalec lub olej roślinny do smażenia
- Do posypania: cukier puder/ BIO Różdżka Smaku truskawkowa / Łyżka Smaku Truskawka
Przygotowanie:
- Wymieszaj w ciepłym mleku cukier i drożdże i odstaw, aż zaczną rosnąć. Następnie rozpuść masło i zostaw do przestygnięcia.
- Rozetrzyj lub zmiksuj cukier i żółtka na puszystą masę. Do miski przesiej mąkę, dodaj spirytus, jajka z cukrem, masło oraz drożdże, wymieszaj łyżką, a następnie ręcznie (lub robotem z hakiem) wyrób ciasto aż do uzyskania gładkiej masy (ciasto powinno odchodzić od ręki).
- Ciasto zostaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmuj je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiaj około 2 minuty.
- Rozpłaszcz ciasto rękami lub delikatnie rozwałkuj na gruby placek. Następnie szklanką wyciśnij kółka na duże pączki, a w przypadku uzyskania małych pączków wyciśnij kółka kieliszkiem. Pączki zostaw do wyrośnięcia na oprószonej mąką stolnicy pod ściereczką.
- Następnie rozgrzej olej, usmaż pączki aż się zarumienią, przekręć patyczkiem na drugą stronę i smaż aż do zrumienienia. Pączki wystudź na kratce lub talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi. W przestudzone pączki nabij szprycę z nadzieniem. Finalnie pączki posyp cukrem pudrem oraz Łyżką Smaku o smaku truskawki, lub BIO Różdżką Smaku o smaku truskawkowym.
Smacznego! 😊
Karolina
Spirytus dla dzieci?
Jola
Karolino spirytus pod wpływem obróbki termicznej odparuje. Dodaje się go do paczkow zeby nie piły tłuszczu. Dziękuję za przepis jutro będziemy robić paczki ;-)
HELPA
Ze względu na zawartość cukru, spirytusu itp. nie jest to przepis dla niemowlaków. :)