Owocowe jaglane kule mocy
Składniki:
- 100 g suchej kaszy jaglanej (ok. 300 g ugotowanej na gęsto)
- 200 ml bezglutenowego napoju roślinnego (najlepiej użyć mieszanki 100 ml mleka kokosowego 60% i 100 ml przegotowanej wody)
- 100 g suszonych niesiarkowanych moreli
- 4 łyżki Bio eksPandów Amarantus
- Bio Owocowe Różdżki Smaku
- wanilia w proszku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przez chwilę upraż na suchej patelni, na małym ogniu, a następnie na sicie przepłucz gorącą przegotowaną wodą. Przełóż do garnka, zalej napojem roślinnym i gotuj na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż cały płyn wsiąknie w kaszę. Zestaw garnek z palnika, lecz nie podnoś pokrywki - odstaw go na jeszcze 5 minut. Odkryj kaszę i przez chwilę wystudź. W międzyczasie suszone morele zalej gorącą przegotowaną wodą, odstaw na min. 15 minut. Gdy zmiękną, odlej wodę, a morele zblenduj na mus. Dodaj go do ugotowanej jeszcze ciepłej kaszy jaglanej i zblenduj na gładkie ciasto. Na tym etapie możesz dodać wanilię w proszku i ponownie zmiksować. Następnie masę odstaw do schłodzenia. Nabieraj łyżeczką porcję ciasta. Formuj niewielkie kulki i obtaczaj je w sproszkowanych liofilizowanych owocach. Ułóż na talerzu i włóż do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie podaj bezpośrednio do zjedzenia.