
PIECZONE MUSLI Z JABŁKIEM
Idealne na jesień - pyszne, aromatyczne musli - nie tylko do mleka!
Składniki:
- 3 szkl płatków owsianych
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej – użyłam pszennej graham typ 1850
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4-5 łyżek miodu
- 3/4 szkl wrzątku
- 3 łyżki Bio Pudru Jabłkowego (sproszkowane, liofilizowane jabłka)
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- dodatkowo: suszona żurawina, rodzynki, suszone figi
Jak zrobić musli pieczone z jabłkiem:
- Zaczynamy od przygotowania mokrych składników.
- Najpierw do dużego kubka dodajemy olej kokosowy, miód, zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia.
- Następnie do miski wrzucamy płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, bio puder jabłkowy oraz przyprawy i mieszamy.
- Potem dodajemy olej z melasą i miodem, mieszamy dokładnie.
- Następnie wszystko wykładamy na dużą blachę od piekarnika (można wyłożyć ją papierem do pieczenia ale nie trzeba, ja tego nie robię) cienką warstwą.
- Finalnie pieczemy ok 40 min w 180st co kilka minut mieszając wszystko drewnianą lub metalową łopatką.
- Następnie musli studzimy.
- Na końcu dodajemy suszone owoce i przesypujemy do słoika.
Za przepis dziękujemy Pani Dorocie z bloga Dorota Smakuje.