MUFFINY JAJECZNO-KASZKOWE Z WARZYWAMI
Składniki:
- Łyżka BIO Kaszki Owsianej
- 100 ml mleka (krowiego lub owsianego)
- 6 jajek
- BIO Warzywne Różdżki Smaku
- Szczypta soli i pieprzu
- Marchewka
- Brokuł
- Cukinia
- Olej rzepakowy
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść foremkę na muffinki odrobiną oleju rzepakowego. Następnie roztrzep jajka i dodaj do nich mleko wymieszane z kaszką owsianą. Masę dopraw solą i pieprzem i podziel na 3 części. Do każdej z nich dodaj po BIO Warzywnej Różdżce Smaku i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę przelej do foremki na muffinki i udekoruj pokrojonymi warzywami. Piecz 30-35 minut.
! Ważne - W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie.
Smacznego!
Paulina
Można zamienić kaszkę owsianą na 5 zbóż?
HELPA
Paulina - można spróbować zamienić kaszkę na pięć zbóż, jednak proporcje w przepisie mogą ulec zmianie. Ze względu na to, że kaszka pięć zbóż jest dość gęsta można zastąpić ją ewentualnie mąką.
Kamila
Którą kaszką najlepiej zastąpić kaszkę owsianą?
Karolina Zych
Czy moga być warzywne różdżki smaku? I mniej jajek?
HELPA
Karolina - są warzywne różdzki smaku :) Z mniejszą ilością jajek - proszę próbować! Możliwe, że większych jajek wystarczy mniej, jednak nam zależało na tym, aby były to babeczki jajeczne.
HELPA
Kamila - można próbować zastąpić wieloma kaszkami, jednak proporcje w przepisie mogą się pozmieniać bo każda kaszka ma inną konsystencję.
Paulina
Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i niestety wyszła totalna klapa. :( Zdjęcia sugerują, że muffinki nie rosną, a u mnie urosły dwukrotnie i rozlały się poza formę. Mimo nasmarowania formy olejem nijak nie da się ich wyjąć, można wydłubywać kawałki.