
Przepis na zdrowe gofry owsiane z ciecierzycą
Idealne do zjedzenia w domu, jak i w szkole. Super sprawdzi się w śniadaniówce. Z podanych proporcji wyjdzie 5 sztuk mini gofrów.
Składniki:
- 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - można użyć Bio Kaszki Orkiszowej
- 40 g Bio Kaszki Owsianej
- 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g kefiru
- 1 jajko
- 60 g ugotowanej ciecierzycy
- szczypta soli i pieprzu*
Przygotowanie:
Składniki na gofry mieszamy na gładką masę, dodajemy ciecierzycę i delikatnie mieszamy.
Gofrownicę delikatnie natłuszczamy, nakładamy po łyżce masy i pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 4 minuty).
Smacznego!
*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń sól w przepisie.
Anna Czarnota
Czy ciecierzyca z puszki będzie ok?
HELPA
Anna - nie robiliśmy na ciecierzycy z puszki ale nie widzimy przeciwskazań :)
Beata Olszowy
Czy można pominąć lub zastąpić czymś innym ciecierzycę?
Marta
A nie trzeba tej ciecierzycy zblebdowac? Lub chociaż "pognieść"?
HELPA
Pani Marto, można
HELPA
Beata - można ją pominąć, zachęcamy również do przygotowania innych naszych gofrów, które są bez ciecierzycy :)