MIGDAŁOWE ŚLIWKI W CZEKOLADZIE Z MALINOWYM PUDREM
Składniki:
- 150 g suszonych, miękkich śliwek
- 1/2 szklanki amaretto
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 garść migdałów prażonych solonych
- 1 Bio Różdżka Smaku Malina
Przygotowanie:
- Śliwki wkładamy do miski zalewamy likierem (opcjonalnie czarną, mocną herbatą) i odstawiamy na minimum całą noc do lodówki. Na drugi dzień odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Do każdej śliwki wciskamy migdała, a następnie zanurzamy je pojedynczo w czekoladzie i układamy na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy czekolada zacznie zastygać śliwki posypujemy Różdżką Smaku (najlepiej wykorzystać do tego malutkie sitko), a następnie wkładamy tacę do lodówki, do całkowitego zastygnięcia. Gotowe śliwki układamy w papilotkach lub na desce.