Lukrowane babeczki z makiem
SKŁADNIKI NA CIASTO (około 10 babeczek):
- 250 g Bio Kaszki Orkiszowej
- 15 g świeżych drożdży
- 140 ml mleka (pół szklanki)
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 60 g roztopionego masła
SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:
- 200 g mielonego maku
- 50 g skórki kandyzowanej
- 1 garść rodzynek
- 1 garść posiekanych orzechów włoskich
- około 2 szklanki mleka
- 1 białko jajka
SKŁADNIKI NA DEKORACJĘ:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżeczek wody
- 2-3 Bio Różdżki Smaku Jagoda lub 1 Bio łyżka Łyżki Smaku Jagoda
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki maku niebieskiego
PRZYGOTOWANIE:
- Opakowanie maku mielonego wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem (ok 1-2 cm ponad poziom maku). Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut. Zawartość garnka studzimy, a następnie masę makową odciskamy przez gazę. Dodajemy rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową. Odkładamy około 15 pełnych stołowych łyżek i łączymy z uprzednio ubitym na sztywno białkiem. Pozostałą część masy możemy przechowywać do 5 dni w lodówce i wykorzystać do kolejnych przepisów lub zamrozić.
- Ze świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsca, aż drożdże się spienią i „urosną”.
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy żółtka, ciepłe (nie gorące!) pozostałe mleko, przestudzone, rozpuszczone masło i gotowy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 h. Po tym czasie (ciasto powinno podwoić objętość) jeszcze raz zagniatamy, po czym odrywamy nieduże kawałki, rozwałkowujemy, nakładamy po około 1,5 łyżki masy makowej i zawijamy w kulki. Kulki umieszczamy w formie na babeczki w papilotach – dzięki temu nabiorą odpowiedniego kształtu. Odstawiamy na około 30-40 min do napuszenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut do zrumienienia. Babeczki można upiec w formie tradycyjnej drożdżówki, układając na blasze do pieczenia.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, drobno siekamy, a następnie mieszamy z makiem.
- Cukier puder mieszamy z wodą i Różdżkami Smaku lub Łyżką Smaku, do uzyskania konsystencji gęstego i gładkiego lukru – w razie potrzeby dodajemy cukru pudru, aby zagęścić lub odrobinę wody, aby rozrzedzić masę.
- Wystudzone babeczki pokrywamy lukrem, a następnie ozdabiamy migdałowo-makową posypką.