Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Kaszka 5 Zbóż - NOWY, LEPSZY SKŁAD!
Bio Kaszka 5 Zbóż - NOWY, LEPSZY SKŁAD!

11,33 zł

Cena regularna: 16,18 zł

Najniższa cena: 16,18 zł
szt.
Bio Chrupki Kukurydziane z Soczewicą
Bio Chrupki Kukurydziane z Soczewicą

3,99 zł

Cena regularna: 6,99 zł

Najniższa cena: 3,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiano - Jaglano - Gryczana
Bio Kaszka Owsiano - Jaglano - Gryczana

13,75 zł

Cena regularna: 16,18 zł

Najniższa cena: 8,09 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,18 zł

szt.
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą

16,18 zł

Cena regularna: 19,04 zł

Najniższa cena: 11,42 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana

16,18 zł

szt.
Bio Warzywne Różdżki Smaku
Bio Warzywne Różdżki Smaku

17,13 zł

szt.
Bio Tropikalne Różdżki Smaku
Bio Tropikalne Różdżki Smaku

15,23 zł

Cena regularna: 19,04 zł

Najniższa cena: 16,18 zł
szt.
Bio Suchy Prowiant Truskawka
Bio Suchy Prowiant Truskawka

14,54 zł

Cena regularna: 18,18 zł

Najniższa cena: 15,45 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

17,13 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Lukrowane babeczki z makiem 0
Lukrowane babeczki z makiem

SKŁADNIKI NA CIASTO (około 10 babeczek):

  • 250 g Bio Kaszki Orkiszowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 140 ml mleka (pół szklanki)
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 60 g roztopionego masła 

SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:

  • 200 g mielonego maku
  • 50 g skórki kandyzowanej
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich
  • około 2 szklanki mleka
  • 1 białko jajka

 

SKŁADNIKI NA DEKORACJĘ:

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Opakowanie maku mielonego wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem (ok 1-2 cm ponad poziom maku). Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut. Zawartość garnka studzimy, a następnie masę makową odciskamy przez gazę. Dodajemy rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową. Odkładamy około 15 pełnych stołowych łyżek i łączymy z uprzednio ubitym na sztywno białkiem. Pozostałą część masy możemy przechowywać do 5 dni w lodówce i wykorzystać do kolejnych przepisów lub zamrozić.
  2. Ze świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsca, aż drożdże się spienią i „urosną”.
  3. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy żółtka, ciepłe (nie gorące!) pozostałe mleko, przestudzone, rozpuszczone masło i gotowy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 h. Po tym czasie (ciasto powinno podwoić objętość) jeszcze raz zagniatamy, po czym odrywamy nieduże kawałki, rozwałkowujemy, nakładamy po około 1,5 łyżki masy makowej i zawijamy w kulki. Kulki umieszczamy w formie na babeczki w papilotach – dzięki temu nabiorą odpowiedniego kształtu. Odstawiamy na około 30-40 min do napuszenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut do zrumienienia. Babeczki można upiec w formie tradycyjnej drożdżówki, układając na blasze do pieczenia.
  4. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, drobno siekamy, a następnie mieszamy z makiem.
  5. Cukier puder mieszamy z wodą i Różdżkami Smaku lub Łyżką Smaku, do uzyskania konsystencji gęstego i gładkiego lukru – w razie potrzeby dodajemy cukru pudru, aby zagęścić lub odrobinę wody, aby rozrzedzić masę.
  6. Wystudzone babeczki pokrywamy lukrem, a następnie ozdabiamy migdałowo-makową posypką.

 

Babeczki z makiem

 

Lukrowane babeczki

 

Babeczki z makiem i lukrem jagodowym

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium