
Lody jogurtowo-morelowe
Składniki:
- 3-4 duże morele lub 5-6 małych
- 100 ml wody
- 300 g jogurtu naturalnego
- 3 Bio Tropikalne Różdżki Smaku Mango
- 1 łyżeczka miodu*
Przygotowanie:
Morele przekrój na pół i wyjmij pestki. Do płytkiego naczyniu żaroodpornego wlej wymieszaną z 1 łyżeczka miodu wodę. Połówki moreli ułóż wewnętrzną częścią do góry w naczyniu. Piecz 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż zmiękną. Przestudzone morele wraz z powstałym sokiem przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj. Masą wypełnij do połowy foremki na lody. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z 3 Różdżkami Smaku mango i 1 łyżeczka miodu. Jogurtem uzupełnij foremki i wstaw je do zamrażalnika. Po kilku godzinach lody są gotowe.
*W przypadku gotowania dla najmłodszych pomiń miód w przepisie.