
Letnie ciasto z truskawkami z kaszką jaglano-owsianą
Składniki:
Składniki na okrągłą formę o średnicy 22-24 cm.
Składniki na ciasto:
- 200 g Bio Kaszki Jaglano-Owsianej
- 80 g masła lub pół szklanki oleju
- 1 jajko
- 2 łyżki Bio Daktyli Sproszkowanych
Nadzienie:
- 2 szklanki świeżych truskawek
- 2 łyżki Pasty z migdałów prażonych
- do dekoracji: Bio Grys Liofilizowany, np. Kosteczki Truskaweczki
Przygotowanie:
Truskawki umyj i pokrój na mniejsza kawałki. Nie musisz usuwać szypułek, one są jadalne. :)
Jeśli używasz masła, pokrój je w małą kostkę. Do miski wsyp kaszkę i i daktyle. Wbij jajko, dodaj masło lub olej,zagnieć ciasto. Następnie zwiń je w kulkę i oderwij od niej 1/3 ciasta. Mniejszą przełóż do miseczki i włóż na pół godziny do zamrażarki. Większą wylep spód formy, a potem włóż ją do lodówki. Po pół godzinie na cieście z lodówki rozmaruj pastę z migdałów, a na nią wysyp truskawki. Ciasto z zamrażarki zetrzyj na tarce na wierzch truskawek.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni, wstaw ciasto i piecz przez 25 minut. Gotowe udekoruj grysikiem truskawkowym, jadalnymi kwiatami czy listkami ziół.