
KULKI Z KASZY JAGLANEJ Z ŁYŻKĄ SMAKU
SKŁADNIKI NA CZARODZIEJSKIE KULE:
- 1 łyżka suchej kaszy jaglanej CZARY MAMY HELPA
- 100 ml mleka migdałowego
- 4-5 suszonych daktyli
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 2 łyżki Łyżki Smaku Jabłko, Gruszka i Pietruszka HELPA
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 mini banany (sok z cytryny)
- 1 garść zielonych winogron rodzynkowych
- 1 kiwi gold
- 1 kiwi
- 1 nieduża brzoskwinia
- 1 łyżka płatków migdałowych
- Listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- W garnuszku łączymy kaszę jaglaną z mlekiem migdałowym, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając i gotujemy na małym ogniu przez około 3 minuty. Po przestygnięciu dodajemy daktyle oraz 1 łyżkę płatków migdałowych i blendujemy na gładką masę, którą przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Ze schłodzonej masy formujemy kule (najlepiej czynić to w rękawiczkach), które obtaczamy w Łyżeczce Smaku.
- Winogrona przekrawamy na połówki.
- Mini banany kroimy na plasterki, które skrapiamy sokiem z cytryny.
- Brzoskwinię kroimy na półksiężyce.
- Kiwi kroimy na plasterki, które dzielimy na ćwiartki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie przygotowane owoce oraz jaglane kule. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy listkami mięty.
autor przepisu: