PRZEPIS NA KULKI CHLEBOWE I JOGURTOWY DIP CZOSNKOWY
SKŁADNIKI NA 22 KULE:
- 120 g chleba razowego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 marchewki - około 100 g
- 1 jajko M
- 50 g lekko ostrego sera żółtego
- 2 Bio Różdżki Smaku Szpinak
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka suszonego oregano
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy
SKŁADNIKI NA DIP:
- 150 g jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść pietruszki
- sól himalajska
PRZYGOTOWANIE:
- Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach i odciskamy.
- Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Chleb rozdrabniamy w malakserze wraz z olejem, a następnie dodajemy marchewkę, ser, jajko, Różdżki Smaku, oregano oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość ponownie blendujemy.
- Masę przekładamy do miseczki, mieszamy z pokruszonymi płatkami migdałowymi, po czym lepimy kule wielkości orzecha włoskiego. Kule układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczmy w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 20 minut.
- Jogurt grecki łączmy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną drobniutko pietruszką oraz solą.
- Jeszcze ciepłe kule podajemy z pietruszkowym dipem.
Sylwia M
Zrobiłam, są pyszne. Bardzo polecam:)