Amarantusowe kule mocy
SKŁADNIKI:
- 100 g daktyli
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g suszonych śliwek
- 30 g chipsów/płatków kokosowych
- 1 łyżeczka karobu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2-3 łyżki BIO EKSPANDY HELPA Amarantus
- kwiaty floksów oraz listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE amarantusowe kule mocy:
- Jeśli daktyle są suche zalewamy je wrzątkiem, pozostawiamy na minimum 20 minut aż zmiękną i odcedzamy. Tak samo postępujemy ze śliwkami.
- Do szatkownicy blendera wrzucamy orzechy i drobno je mielimy. Następnie dodajemy daktyle, śliwki, chipsy i olej kokosowy oraz wsypujemy karob. Całość mielimy do uzyskania zwartej, plastycznej masy.
- Z uzyskanej masy formujemy kuleczki, które obtaczamy w ekspandowanym amarantusie. Podajemy udekorowane listkami mięty i kwiatami floksów.