
PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA W PASKI
Składniki:
- 200g masła
- szklanka mąki orkiszowej jasnej
- szklanka Bio Kaszki Owsianej lub Jaglano - Gryczanej z Amarantusem
- 1 jajko
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 3 wybrane Bio Różdżki Smaku
Przygotowanie:
Do dużej miski wsyp suche składniki – mąkę, kaszkę oraz cukier. Dodaj pokrojone na małe kawałeczki masło i wbij jajko.
Szybko zagnieć kruche ciasto (gdyby bardzo się kleiło – dodaj odrobinę mąki).
Podziel ciasto na 3 części - do każdej dodaj inną Różdżkę Smaku:
💚Różdżka Smaku Szpinak - zielony
💜Różdżka Smaku Jagoda - fioletowy
❤️Różdżka Smaku Czarna Porzeczka (lub Burak) - różowy
Uformuj z każdego rodzaju ciasta długi płaski prostokąt o szerokości około 3-4 cm, układaj warstwy jedna na drugą i lekko dociśnij żeby masy się połączyły.
Zawiń masy w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki
Po tym czasie wyciągnij ciasto i krój nożem na kolorowe plasterki o grubości około 8-10mm.
Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do lekkiego zrumienienia (10-15 minut).
Ostudzone ciasteczka trzymaj w zamkniętym pojemniku by nie traciły kruchości.
