
Kruche ciasteczka owsiane z migdałami
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka Bio Kaszki Owsianej
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
Do dużej miski wsyp suche składniki – mąkę, kaszkę oraz cukier. Dodaj pokrojone na małe kawałeczki masło i wbij jajko. Szybko zagnieć kruche ciasto (gdyby bardzo się kleiło – dodaj odrobinę mąki). Do zagniecionego ciasta dodaj migdały i połącz je z masą. Uformuj z ciasta wałek o średnicy 4 cm, zawiń go w folię spożywczą i wstaw na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnij ciasto i pokrój nożem na talarki o grubości około 8-10 mm. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do lekkiego zrumienienia (10-15 minut). Ostudzone ciasteczka trzymaj w zamkniętym pojemniku, by nie traciły kruchości.
Angy
Czy zamiast masła można użyć oleju? Wtedy ile?
HELPA
ANGY w tym przepisie olej się nie sprawdzi. Zamiast masła nada się twardy olej kokosowy.
Karo
Czy kaszka gryczano-jaglana z amarantusem się nada?