
KRUCHE CIASTECZKA OWSIANE Z MIGDAŁAMI
SKŁADNIKI:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka Bio Kaszki Owsianej
- 200 g masła
- 1 jajko
- pół szklanki cukru trzcinowego
- garść płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
-
Do dużej miski wsyp suche składniki – mąkę, kaszkę oraz cukier. Dodaj pokrojone na małe kawałeczki masło i wbij jajko.
-
Szybko zagnieć kruche ciasto (gdyby bardzo się kleiło – dodaj odrobinę mąki). Do zagniecionego ciasta dodaj migdały i połącz je z masą.
-
Uformuj z ciasta wałek o średnicy 4 cm, zawiń go w folię spożywczą i wstaw na minimum godzinę do lodówki.
-
Po tym czasie wyciągnij ciasto i krój nożem na talarki o grubości około 8-10mm.
-
Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do lekkiego zrumienienia (10-15 minut).
-
Ostudzone ciasteczka trzymaj w zamkniętym pojemniku by nie traciły kruchości.
Angy
Czy zamiast masła można użyć oleju? Wtedy ile?
HELPA
ANGY w tym przepisie olej się nie sprawdzi. Zamiast masła nada się twardy olej kokosowy.