Kotleciki z fasoli i batata
Składniki:
- 250 g startego na drobnych oczkach batata
- 250 g ugotowanej białej drobnej fasoli
- 4 łyżki aquafaby
- 50 g Bio Kaszki Owsiano-Orkiszowo-Gryczanej z Soczewicą + do obtoczenia kotletów
- 1 łyżka oleju
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotowaną fasolę wraz z aquafabą rozdrobnij niedbale w malakserze. Połącz wszystkie pozostałe składniki. Formuj kotleciki i obtocz w kaszce. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.
TIP: Jeżeli nie masz aquafaby po gotowaniu fasoli lub chcesz użyć fasoli z puszki, dodaj jajko do kotlecików zamiast aquafaby.
Karolina Szynkarewicz
Czy mogę użyć fasoli z puszki zamiast gotować fasolę?