
Kotleciki jaglane - przepis
Składniki:
- 100 g suchej kaszy jaglanej (ok. 300 g ugotowanej na gęsto)
- 200 ml bezglutenowego napoju roślinnego
- 100 g puree z dyni piżmowej lub batata
- 2 Bio Warzywne Różdżki Smaku Dynia
- 3 łyżki Bio Kaszki z Komosy Ryżowej i Prosa
- duża szczypta suszonego imbiru do smaku - opcjonalnie
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną upraż przez chwilę na suchej patelni, na małym ogniu, a następnie na sicie przepłucz gorącą przegotowaną wodą. Włóż do garnka, zalej napojem roślinnym i gotuj na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż cały płyn wsiąknie w kaszę. Zestaw garnek z palnika, lecz nie podnoś pokrywki - odstaw go jeszcze na 5 minut. Po tym czasie odkryj kaszę i chwilę studź. Ugotowaną na gęsto, jeszcze ciepłą kaszę jaglaną podziel na dwie porcje. Do połowy kaszy dodaj puree z dyni lub batata i blenduj na mus, by składniki dobrze się połączyły. Dodaj pozostałą ugotowaną kaszę, wsyp Bio Warzywne Różdżki Smaku, szczyptę imbiru i dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo wsyp Bio Kaszkę z Komosy Ryżowej i Prosa i wymieszaj. Ciasto powinno dać się formować w kotleciki lub pulpeciki. Ilość użytej kaszki zależy od tego, jak bardzo mokra jest ugotowana kasza. Ciasto odstaw na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni w opcji góra-dół. Blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Formuj kotleciki o średnicy 4 cm i grubości 1,5 cm. Możesz sobie to ułatwić, zwilżając dłonie wodą lub smarując je olejem. Kotleciki układaj na blaszce i piecz przez 30 minut. Podawaj po wystudzeniu bezpośrednio do rączki dziecka, a najlepiej na talerzu z ulubionym sosem.
Ula
Jaką kaszką najlepiej zastąpić niedostępną już w sklepie a podaną w składnikach kaszkę z komosy ryżowej i prosa? :)
HELPA
Ula - myślimy, że najlepiej będzie zamienić ją na kaszkę jaglaną lub jaglano-gryczaną z amarantusem.