Kolorowy wegański majonez
Składniki:
- 1/2 szklanki (125 ml) aquafaby (płynu po ciecierzycy w puszce)
- 1 szklanka (250 ml) oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki czarnej soli Kala Namak (dla jajecznego posmaku) lub zwykłej soli
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub Bio Soku Cytryna 100%
- 1/4 łyżeczki Bio Daktyli Sproszkowanych
- Bio Warzywne Różdżki Smaku: szpinak, burak, dynia
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wlej aquafabę, dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz oleju. Zmiksuj całość na wysokich obrotach blenderem z tzw. żyrafą około 1 minuty, aż płyn ładnie się spieni.
Nie wyłączając blendera i nie poruszając nim, wlej powoli olej po ściance naczynia. W połowie wlewania zacznij poruszać energicznie blenderem w górę i w dół, nie przestając wlewać oleju. Po chwili majonez powinien zgęstnieć.
Gotowy majonez przelej do trzech miseczek. Do każdej z nich wsyp Bio Różdżkę Smaku o innym kolorze. Dokładnie wymieszaj. Majonez wstaw do lodówki, tam jeszcze nieco zgęstnieje. Przed podaniem wymieszaj. Gotowe. 🐰