Kolorowy domowy makaron warzywny
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 3 jajka rozmiar M
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 2 wybrane Bio Warzywne Różdżki Smaku, np. szpinak i burak
Przygotowanie:
W dużej misce umieść mąkę, a następnie wbij do niej jajka. Dodaj oliwę i całość wyrób ręcznie lub mikserem z hakiem do momentu aż otrzymasz gładkie i elastyczne ciasto.
Podziel je na dwie części. Jedną z nich ugnieć ze szpinakową Bio Różdżką Smaku, by otrzymać ciasto na makaron w kolorze zielonym, a drugą z burakiem liofilizowanym dla uzyskania koloru różowego.
Oba ciasta odstaw na 15 minut w chłodne miejsce.
Stolnicę podsyp obficie mąką. Wyłóż porcję ciasta i rozwałkuj ją na cienki prostokąt, a następnie podziel go na paski za pomocą noża lub maszynki/wałka do makaronu. Powtórz z pozostałym ciastem.
W garnku zagotuj wodę. Świeży makaron wrzuć do wrzątku, zmniejsz moc palnika i gotuj przez ok. 7 minut (w zależności od grubości makaronu - jeśli jest grubszy gotuj 1-2 minuty dłużej). Odcedź go i przełóż do miseczki. Podaj z ulubionym sosem lub z dodatkiem oliwy i pestek słonecznika.
Monika
Ale to pięknie wygląda! Muszę zrobić
HELPA
Monika - proste i kolorowe, tak jak lubimy!