Kolorowe naleśniki w kształcie gwiazdki
Gwiezdne naleśniki
SKŁADNIKI:
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 50 ml wody gazowanej
- 80 g mąki pszennej
- 1 Różdżka Smaku (2g) Czarna Porzeczka
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
PRZYGOTOWANIE:
Mleko, wodę, jajko, mąkę oraz olej blendujemy na gładką masę. Do połowy ciasta dodajemy Różdżkę Smaku i ponownie miksujemy. Na dobrze rozgraną małą patelenkę wylewamy jasne/kolorowe ciasto i smażmy na małym ogniu (niezbyt długo, tylko do momentu aż ciasto się zetnie). Ściągamy z patelni, wycinamy wykrawaczką do ciasteczek gwiazdkę, po czym wrzucamy z powrotem na ogień, a w miejsce wykrojonej gwiazdy wlewamy ostrożnie jasne lub kolorowe ciasto (tak aby kontrastowało). Smażymy ponownie, na małym ogniu, po około 30 sekund z każdej strony. Dodatkowo brzegi naleśników możemy wyrównać przykładając salaterkę lub większą okrągłą wykrawaczkę do ciastek.