
Kruche ciasteczka maślane - kolorowe gwiazdki
Kolorowe ciastka bez chemicznych barwników? Tak!
Przepis na ciastka, który tu przeczytacie to nasz najbardziej bazowy przepis. To on jest punktem wyjścia do wszelkich kuchennych kombinacji. To przepis, który można dowolnie modyfikować żonglując mąkami, dodając najróżniejsze dodatki.
Składniki:
- kostka masła
- dwie szklanki mąki
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 1 żółtko
– to baza idealna + dowolna Bio Łyżka Smaku lub Bio Różdżka Smaku
Wykonanie:
Z podanych wyżej składników zagniatamy szybko kruche ciasto. Aby stworzyć kolorowe ciasteczka na końcu do ciasta dodajemy owoce z Łyżek lub Różdżek Smaku – tyle, ile potrzebujemy by nasze ciasto ładnie się zabarwiło. Jagoda zabarwi nasze ciastka na fioletowo. Malina na piękny różowy kolor, tak samo jak wiśnia. Ciasteczka dzięki Łyżkom i Różdżkom Smaku będą miały także lekko owocowy posmak.
Po dodaniu kolorowych dodatków wkładamy ciasto na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy ciasto, wałkujemy je i wykrawamy kształty ciasteczek najróżniejszymi foremkami.
Ciastka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut – aż lekko się zrumienią.
Czarujcie razem z nami, a wyjdą Wam bajecznie kolorowe ciastka, które zachwycą każde dziecko.