KOLOROWE KOPYTKA ZIEMNIACZANE
Składniki:
- 500 g ziemniaków (400 g po ugotowaniu)
- 100 g mąki
- 1 jajko
- sól
- Bio Warzywne Różdżki Smaku burak, szpinak, dynia
Przygotowanie:
- Obrane ziemniaki ugotować do miękkości.
- Od razu po ugotowaniu rozgnieść na idealnie gładkie puree.
- Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki i jajko. Zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką, gdyby ciasto zbytnio kleiło się do rąk.
- W garnku zagotować wodę, delikatnie posolić.
- Ciasto podzielić na 3 części, do każdej z części dodać wybraną Różdżkę Smaku lub kilka Różdżek dla bardziej intensywnego koloru i smaku.
- Wałkować ciasto na grubość kciuka. Z wałeczka nożem odkrajać kawałki o szerokości ok. 1,5 - 2 cm.
- Wrzucać do garnka z gotującą się wodą i gotować do miękkości (kluski muszą wypłynąć na powierzchnię.
Wykładać na talerze po odcedzeniu - i zjadać ze smakiem 😋😋😋