PRZEPIS NA DOMOWE, KOLOROWE BUŁKI ŚNIADANIOWE
Domowe bułki kolorowane naszymi Warzywnymi Różdżkami Smaku.
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g Bio Kaszki Owsianej
- 1 łyżeczka soli
- 220 g ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju
- szczypta cukru
- 3 Bio Warzywne Różdżki Smaku – Dynia, Szpinak, Burak
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy rozczyn łącząc drożdże z ciepłą wodą. Do wymieszanego rozczynu dodajemy szczyptę cukru i 2 łyżki mąki; mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
- W dużej misce łączymy wszystkie pozostałe składniki – wsypujemy mąkę, kaszkę, sól, rozczyn i olej. Zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy trzy porcje, do których dodajemy po jednej warzywnej Bio Różdżce Smaku, kolejno dynię, burak i szpinak.
- Porcje wyrabiamy do uzyskania jednolitego koloru ciasta.
- Z wyrobionego ciasta formujemy bułki i wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
- Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości, ok. 20 minut.
- Wkładamy bułki do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, na 15-30 minut w zależności od wielkości uformowanych bułek.Pieczemy aż bułki się zarumienią.
Dla uzyskania intensywniejszych kolorów można dodać więcej warzyw z Różdżek Smaku.