HELPA Sklep Producenta
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Kaszka z Wanilią Burbońską
Bio Kaszka z Wanilią Burbońską

21,99 zł

szt.
Batonik Truskawka 20 g
Batonik Truskawka 20 g

2,99 zł

szt.
Bio eksPandy Gryka 50 g (bliska data 31.05.2025)
Bio eksPandy Gryka 50 g (bliska data 31.05.2025)

5,25 zł

Cena regularna: 10,49 zł

Najniższa cena: 6,29 zł
szt.
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami 200 g
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami 200 g

21,99 zł

szt.
BIO Kaszka błyskawiczna cynamon 35 g
BIO Kaszka błyskawiczna cynamon 35 g

4,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana 200 g
Bio Kaszka Jaglana 200 g

18,99 zł

szt.
BIO Kaszka błyskawiczna kakao 35 g
BIO Kaszka błyskawiczna kakao 35 g

4,99 zł

szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż 200 g
Bio Kaszka 5 Zbóż 200 g

18,99 zł

szt.
BIO Łódeczki Kakao 260 g
BIO Łódeczki Kakao 260 g

21,99 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana 200 g
Bio Kaszka Owsiana 200 g

18,99 zł

szt.
Bio eksPandy Amarantus 100 g
Bio eksPandy Amarantus 100 g

13,99 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Kolorowe ziołowe półbułki 0
Kolorowe ziołowe półbułki

Przepis na kolorowe orkiszowe bułeczki ziołowe

Składniki:

  • Woda ok. 300-350 ml
  • 0,5 kg mąki orkiszowej
  • 5 g drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 3-4 łyżeczki oleju lub oliwy
  • Łyżeczka soli

Do czerwonych półbułek:

Do zielonych półbułek:

Przygotowanie:

Całość przepisu podziel na pół, żeby przygotować dwa rodzaje bułek. 

Drożdże podziel na pół i wymieszaj  z ¼ łyżeczki cukru, aż staną się płynne. Dodaj do nich 50 ml ciepłej wody, pół łyżki mąki i odstaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut.

Do obydwu misek dodaj po pół mąki i po pół łyżeczki soli. Do jednej z misek wsyp 3 Bio Różdżki Smaku Szpinak oraz świeżą bazylię i oregano, zaś do drugiej wsyp 2 Bio Różdżki Smaku Burak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj wodę i wyrabiaj. Masa powinna być dość gęsta i sprężysta. Możesz regulować jej gęstość za pomocą wody. Gdy masa zacznie odchodzić od ręki dodaj ok. 1,5-2 łyżeczki oliwy i mieszaj dalej. Tak przygotowane ciasto zakryj ściereczką i pozostaw na ok. godzinę.

Po godzinie odgazuj ciasto i wyrób z niego bułeczki. Kładź je od razu na blaszce do pieczenia pamiętając o zachowaniu odpowiednich odległości między bułeczkami. Odstaw na ok. 20 minut. Możesz opcjonalnie posypać je ziarenkami, np. czarnuszką, czarnym sezamem lub cokolwiek masz pod ręką ;)

Bułeczki piecz ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium