Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Kaszka 5 Zbóż - NOWY, LEPSZY SKŁAD!
Bio Kaszka 5 Zbóż - NOWY, LEPSZY SKŁAD!

11,33 zł

Cena regularna: 16,18 zł

Najniższa cena: 16,18 zł
szt.
Bio Chrupki Kukurydziane z Soczewicą
Bio Chrupki Kukurydziane z Soczewicą

3,99 zł

Cena regularna: 6,99 zł

Najniższa cena: 3,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiano - Jaglano - Gryczana
Bio Kaszka Owsiano - Jaglano - Gryczana

13,75 zł

Cena regularna: 16,18 zł

Najniższa cena: 8,09 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,18 zł

szt.
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą

16,18 zł

Cena regularna: 19,04 zł

Najniższa cena: 11,42 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana

16,18 zł

szt.
Bio Warzywne Różdżki Smaku
Bio Warzywne Różdżki Smaku

17,13 zł

szt.
Bio Tropikalne Różdżki Smaku
Bio Tropikalne Różdżki Smaku

15,23 zł

Cena regularna: 19,04 zł

Najniższa cena: 16,18 zł
szt.
Bio Suchy Prowiant Truskawka
Bio Suchy Prowiant Truskawka

14,54 zł

Cena regularna: 18,18 zł

Najniższa cena: 15,45 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

17,13 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Kolorowe ziołowe półbułki 0
Kolorowe ziołowe półbułki

Przepis na kolorowe orkiszowe bułeczki ziołowe

Składniki:

  • Woda ok. 300-350 ml
  • 0,5 kg mąki orkiszowej
  • 5 g drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 3-4 łyżeczki oleju lub oliwy
  • Łyżeczka soli

Do czerwonych półbułek:

Do zielonych półbułek:

Przygotowanie:

Całość przepisu podziel na pół, żeby przygotować dwa rodzaje bułek. 

Drożdże podziel na pół i wymieszaj  z ¼ łyżeczki cukru, aż staną się płynne. Dodaj do nich 50 ml ciepłej wody, pół łyżki mąki i odstaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut.

Do obydwu misek dodaj po pół mąki i po pół łyżeczki soli. Do jednej z misek wsyp 3 Bio Różdżki Smaku Szpinak oraz świeżą bazylię i oregano, zaś do drugiej wsyp 2 Bio Różdżki Smaku Burak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj wodę i wyrabiaj. Masa powinna być dość gęsta i sprężysta. Możesz regulować jej gęstość za pomocą wody. Gdy masa zacznie odchodzić od ręki dodaj ok. 1,5-2 łyżeczki oliwy i mieszaj dalej. Tak przygotowane ciasto zakryj ściereczką i pozostaw na ok. godzinę.

Po godzinie odgazuj ciasto i wyrób z niego bułeczki. Kładź je od razu na blaszce do pieczenia pamiętając o zachowaniu odpowiednich odległości między bułeczkami. Odstaw na ok. 20 minut. Możesz opcjonalnie posypać je ziarenkami, np. czarnuszką, czarnym sezamem lub cokolwiek masz pod ręką ;)

Bułeczki piecz ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium