
Przepis na kolorowe orkiszowe bułeczki ziołowe
Składniki:
- Woda ok. 300-350 ml
- 0,5 kg mąki orkiszowej
- 5 g drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 3-4 łyżeczki oleju lub oliwy
- Łyżeczka soli
Do czerwonych półbułek:
Do zielonych półbułek:
- Bio Warzywna Różdżka Smaku Szpinak x3
- Świeże zioła: bazylia, oregano
Przygotowanie:
Całość przepisu podziel na pół, żeby przygotować dwa rodzaje bułek.
Drożdże podziel na pół i wymieszaj z ¼ łyżeczki cukru, aż staną się płynne. Dodaj do nich 50 ml ciepłej wody, pół łyżki mąki i odstaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
Do obydwu misek dodaj po pół mąki i po pół łyżeczki soli. Do jednej z misek wsyp 3 Bio Różdżki Smaku Szpinak oraz świeżą bazylię i oregano, zaś do drugiej wsyp 2 Bio Różdżki Smaku Burak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj wodę i wyrabiaj. Masa powinna być dość gęsta i sprężysta. Możesz regulować jej gęstość za pomocą wody. Gdy masa zacznie odchodzić od ręki dodaj ok. 1,5-2 łyżeczki oliwy i mieszaj dalej. Tak przygotowane ciasto zakryj ściereczką i pozostaw na ok. godzinę.
Po godzinie odgazuj ciasto i wyrób z niego bułeczki. Kładź je od razu na blaszce do pieczenia pamiętając o zachowaniu odpowiednich odległości między bułeczkami. Odstaw na ok. 20 minut. Możesz opcjonalnie posypać je ziarenkami, np. czarnuszką, czarnym sezamem lub cokolwiek masz pod ręką ;)
Bułeczki piecz ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.