Kolorowa babka wielkanocna
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 12 g cukru z wanilią
- 5 jajek
- 240 g pszennej mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 Bio Różdżki Smaku SZPINAK
- 2-3 Bio Różdżki Smaku MALINA
- olej w aerozolu lub miękkie masło do posmarowania formy
SKŁADNIKI DO DEKORACJI:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek ciepłej wody
- 2 Bio Różdżki Smaku DYNIA
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
Mało miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wbijamy po jednym jajku i cały czas mieszamy. Na koniec dosypujemy proszek do pieczenia oraz cukier z wanilią. Powstałą masę rozlewamy na 3 równe części. Do jednej dodajemy Szpinakową Różdżkę Smaku, do drugiej natomiast Truskawkową i dokładnie mieszamy. Następnie do każdej miski dodajemy po 80 g mąki i całość mieszamy łopatką lub mikserem do połączenia składników i uzyskania mas o jednolitych konsystencjach i kolorach.
Formę natłuszczamy, a następnie wypełniamy ją kolejnymi warstwami ciasta i wyrównujemy szpatułką. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
Cukier puder mieszamy z wodą i Różdżkami Smaku, do uzyskania konsystencji gęstego i gładkiego lukru – w razie potrzeby dodajemy cukru pudru, aby zagęścić lub odrobinę wody, aby rozrzedzić masę.
Po przestygnięciu wyjmujemy babkę z formy, polewamy lukrem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Beata M.
czy można zastąpić czymś cukier puder?
Maria Bogawska
Jaką średnice ma Wasza forma?
HELPA
można posypać babkę naszym Bio Pudrem Jabłkowym :)
Magdalena
Mam pytanie czy mozna zastąpić masło olejem? Bo syn ma alergie i ewentualnie w jakiej ilości wtedy? Pozdrawiam serdecznie
HELPA
Nie testowaliśmy tego przepisu z zamianą masła na olej ale zrobimy to i podzielimy się rezultatem :) prosimy o wiadomość prywatną na maila kontakt@helpa.pl - będzie łatwiejszy kontakt :)