Kluseczki dyniowe z kaszką
Składniki:
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g upieczonej dyni piżmowej (bez skóry)
- 100 g Bio Kaszki 4 Zbóż
- 4 płaskie łyżki skrobi z tapioki
- 2 Bio Warzywne Różdżki Smaku Dynia
- odrobina kaszki do obtoczenia
Przygotowanie:
Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki ubij tłuczkiem wraz z upieczoną dynią. Przełóż do miski, wsyp Bio Różdżki Smaku, a następnie stopniowo dodawaj kaszkę. Ugniataj ciasto (będzie zwarte, ale może się kleić). Nabierz porcję ciasta, w dłoniach uformuj małe kulki, obtocz je w kaszce i ułóż na desce obsypanej skrobią lub kaszką. Za pomocą widelca spłaszcz każdą kulkę. W większym garnku zagotuj wodę. Wkładaj do niej tyle kluseczek, aby mogły swobodnie pływać. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotuj je przez 2 minuty.
Urszula Kowalczyk
Czy moznamrozic jeśli tak to surowe czy ugotowane i jak długo w takiej wersji mozna przechowywać?
HELPA
można mrozić ugotowane :)