
Kaszki z Boxa No Waste - przepisy i pomysły na wykorzystanie
Gofry marchewkowe z Bio Kaszką Jaglaną
Składniki:
- 1 szklanka Bio Kaszki Jaglanej
- 1 długa marchewka
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka krowiego lub napoju roślinnego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- Bio Różdżki Smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Włącz gofrownicę, by dobrze się rozgrzała. Marchew obierz i zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Przełóż do miski. Oddziel białko od żółtka. Żółtko dodaj do marchewki, a białko przelej do miseczki i ubij na sztywną pianę i ponownie wymieszaj łyżką. Nakładaj porcje ciasta na płytki gofrownicy (nie otwieraj jej podczas pieczenia gofrów!).
Studź gofry na kratce, podawaj posypane Bio owocowymi i warzywnymi Różdżkami Smaku.
Puchate placuszki z Bio Kaszką Jaglano-Owsianą
Składniki:
- 1 szklanka Bio Kaszki Jaglano-Owsianej
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- 1 dojrzały banan
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie wybrane Bio Różdżki Smaku np. szpinak, burak, malina
Przygotowanie:
Do miski wsyp kaszkę, zalej mlekiem i wymieszaj. Rozbij jajko, żółtko dodaj do kaszki, białko ubij w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Banana obierz i rozgnieć widelcem na papkę, dodaj do kaszki. Połącz całość, dodaj szczyptę cynamonu, pianę z białka i delikatnie wymieszaj. Możesz podzielić ciasto na dwie porcje i do jednej dodać Różdżkę Smaku malina, a do drugiej szpinakową, placki zyskają ciekawy kolor i inny smak. Rozgrzej patelnię. Na suchą patelnię nadkładaj małe porcje ciasta. Smaż przez moment, a następnie przewróć na drugą stronę, lekko dociśnij szpatułką i smaż, aż placki będą dobrze usmażone w środku.
Miękkie babeczki z Bio Kaszką Owsianą
Składniki:
- 1 opakowanie Bio Kaszki Owsianej
- 1 miękka gruszka
- 1 słodkie jabłko
- 1 jajko
- ½ szklanki napoju roślinnego lub mleka krowiego
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Bio eksPandy Komosa lub inne ekspandowane zboże
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 200’C z termoobiegiem. Przygotuj foremki na muffinki (12 sztuk). Owoce obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zblenduj na papkę. Przelej do miski. Dodaj jajko, olej, mleko i dokładnie wymieszaj. Wsyp kaszkę, proszek do pieczenia
i ponownie wymieszaj. Przelej ciasto do foremek, napełniając każdą do ¾ wysokości. Posyp ekspandowaną komosą. Wstaw foremki na środkowy poziom piekarnika i piecz 20 minut.
Gofry cukiniowo-dyniowe z Bio Kaszką 4 Zbóż
Składniki:
- 150 ml napoju roślinnego (np. jaglanego)
- 150 g Bio Kaszki 4 Zbóż
- 1 budyń bezmleczny bez cukru lub 40 g dowolnej skrobi
- 100 g startej obranej cukinii
- 100 g startej obranej dyni piżmowej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 Bio Warzywna Różdżka Smaku Dynia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Napój roślinny zmiksuj z kaszką i skrobią lub budyniem. Dodaj starte warzywa oraz – opcjonalnie – Bio Różdżkę Smaku, dokładnie wymieszaj. Wlej olej, ponownie wymieszaj i odstaw na czas nagrzewania się gofrownicy. Smaż bez smarowania kratek. Nakładaj ciasto łyżką (powinno być gęste jak na placuszki). Po 3 minutach gofry są gotowe, miękkie i delikatnie chrupiące. Jeśli wolisz bardziej chrupiące, smaż je jeszcze przez minutę. Odkładaj je na chwilę na kratkę do studzenia.
Naleśniki z Bio Kaszki Owsiano-Jaglano-Gryczanej
Składniki:
- 1 opakowanie Bio Kaszki Owsiano-Jaglano-Gryczanej
- 1 jajko
- Szklanka mleka lub napoju roślinnego
- Około ¾ szklanki wody gazowanej
- Niewielka ilość oleju - do smażenia i do ciasta
- Bio Różdżki lub Łyżki Smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do miski wsyp szklankę kaszki owsiano-jaglano-gryczanej, dodaj jajko, mleko, wodę gazowaną
i odrobinę oleju. Wszystko mieszaj mikserem przez kilka minut, aż do połączenia się składników. Dla starszych do ciasta można także dodać sól/cukier.
Na rozgrzaną patelnię powoli wlewaj ciasto i smaż z obu stron. Aby dodać koloru możesz dodać do ciasta ulubione Różdżki/ Łyżki Smaku.
W podanym przepisie można także część kaszki zastąpić mąką.
Nadzienie do naleśników może być zarówno słodkie, jak i wytrawne.
Kolorowe drożdżowe bułeczki z Bio Kaszką 5 Zbóż
Składniki:
- 1 opakowanie Bio Kaszki 5 Zbóż
- 300 g mąki pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- opcjonalnie wybrane Bio Różdżki Smaku, np. szpinak, burak
Przygotowanie:
Do miski rozkrusz drożdże i przygotuj z nimi rozczyn mieszając je z wodą. Dodaj do nich szczyptę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i zostaw na 20 minut pod przykryciem. W misce połącz wszystkie składniki- kaszkę, mąkę, sól, rozczyn i olej. Możesz również dodać Bio Różdzki Smaku. Jeśli chcesz, żeby bułeczki były zielone- wybierz Bio Różdżkę Szpinak. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie
i elastyczne. Formuj bułeczki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem. Przykryj je ściereczką i odstaw na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Bułki piecz w 200 °C przez 15-30 minut w zależności od wielkości bułek.
Box No Waste - co to właściwie jest?
Box NO-WASTE powstała w myśl ruchu starającego się ograniczać generowanie śmieci i odpadów, tak aby i u nas nic się nie marnowało.
W skład Boxu No Waste wchodzi aż 15 kaszek z datą przydatności do końca lutego i sprzedajemy za jedyne 50 zł. Ponad 72% TANIEJ!!! Kaszki do ostatniego dnia miesiąca są pełnowartościowym produktem - suchym, sypkim i nie psującym się. Idealne dla dużej rodziny lub do obdarowania bliskich czymś zdrowym i pełnowartościowym!
W skład skrzyni wchodzą nasze bestsellerowe kaszki:
- 5x Bio Kaszka Owsiano-Jaglana
- 4x Bio Kaszka Jaglana
- 3x Bio Kaszka 5 zbóż
- 1x Bio Kaszka Owsiano-Jaglano-Gryczana
- 1x Bio Kaszka Owsiana
- 1x Bio Kaszka 4 Zbóż
olsa90
Witam, czy z przepisu na gofry można też zrobić placuszki ?
HELPA
Olsa90 - jak najbardziej :)
Ania87
Czym zastąpić jajko w Państwa gofrach?
HELPA
Ania87 - zapraszamy! helpa.pl/blog-parentingowy/dieta-bez-jaj
KasiaK
Dzień dobry. W przepisie na gofry nie ma informacji o momencie dodania kaszki i mleka. Dodałam od razu do masy marchewkowej, wymieszałam i odstawiłam na ok.10 min, by kaszka wchłonęła płyn. Mimo tego czasu, w gofrach wyczuwalne są grudki kaszki (lekko strzela w zębach). Dodam, że dodałam kaszkę jaglano-owsianą (innej nie miałam). Czy w oryginalnej wersji, z kaszką jaglaną, nie ma tego problemu ? Pozdrawiam.
Ewelina Łoś
Czy mogę zastąpić banana w placuszkach?