
Kaszki z Boxa No Waste - przepisy i pomysły na wykorzystanie
Puchate placuszki z Bio Kaszką Jaglano-Owsianą
Składniki:
- 1 szklanka Bio Kaszki Jaglano-Owsianej
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- 1 dojrzały banan
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie wybrane Bio Różdżki Smaku np. szpinak, burak, malina
Przygotowanie:
Do miski wsyp kaszkę, zalej mlekiem i wymieszaj. Rozbij jajko, żółtko dodaj do kaszki, białko ubij w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Banana obierz i rozgnieć widelcem na papkę, dodaj do kaszki. Połącz całość, dodaj szczyptę cynamonu, pianę z białka i delikatnie wymieszaj. Możesz podzielić ciasto na dwie porcje i do jednej dodać Różdżkę Smaku malina, a do drugiej szpinakową, placki zyskają ciekawy kolor i inny smak. Rozgrzej patelnię. Na suchą patelnię nadkładaj małe porcje ciasta. Smaż przez moment, a następnie przewróć na drugą stronę, lekko dociśnij szpatułką i smaż, aż placki będą dobrze usmażone w środku.
Muffinki daktylowo-bananowe
Składniki:
- 200 g Bio Kaszki z Samopszy
- 100 g Bio Daktyli Sproszkowanych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 banan (100 g po obraniu)
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 60 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a w drugiej zmiksuj banana z jajkiem mlekiem i olejem rzepakowym. Dodaj suche składniki, wymieszaj, przełóż do formy na muffinka i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut do suchego patyczka.
Kolorowe drożdżowe bułeczki z Bio Kaszką 5 Zbóż
Składniki:
- 1 opakowanie Bio Kaszki 5 Zbóż
- 300 g mąki pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- opcjonalnie wybrane Bio Różdżki Smaku, np. szpinak, burak
Przygotowanie:
Do miski rozkrusz drożdże i przygotuj z nimi rozczyn mieszając je z wodą. Dodaj do nich szczyptę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i zostaw na 20 minut pod przykryciem. W misce połącz wszystkie składniki- kaszkę, mąkę, sól, rozczyn i olej. Możesz również dodać Bio Różdzki Smaku. Jeśli chcesz, żeby bułeczki były zielone- wybierz Bio Różdżkę Szpinak. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie
i elastyczne. Formuj bułeczki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem. Przykryj je ściereczką i odstaw na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Bułki piecz w 200°C przez 15-30 minut w zależności od wielkości bułek.
Naleśniki z farszem warzywnym
Składniki:
- 1 szklanka Bio Kaszki Owsiano-Orkiszowo-Gryczanej z Soczewicą
- 2 szklanki napoju sojowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
Składniki na farsz:
- 1 duża marchewka
- 1/4 dużej cebuli białej
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka soczewicy czerwonej
- szczypta cząbru, czosnku w proszku, papryki słodkiej, pieprzu
Składniki na farsz:
Farsz: Marchewkę zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj drobno. Na patelnię wlej wodę i wsyp warzywa. Duś je kilka minut.
W międzyczasie dodaj soczewicę i przyprawy. Gotuj składniki na wolnym ogniu. Farsz będzie gotowy, kiedy soczewica i warzywa zmiękną, a woda odparuje.
Ciasto: Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą konsystencję i smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powierzchnią. Naleśniki możesz podać z farszem lub szybkim domowym dżemem.
Box No Waste - co to właściwie jest?
Box NO WASTE powstał w myśl ruchu starającego się ograniczać generowanie śmieci i odpadów, tak aby i u nas nic się nie marnowało.
W skład Boxu No Waste wchodzi 5 kaszek z krótką datą minimalnej trwałości i sprzedajemy go za jedyne 39,99 zł. Idealne dla dużej rodziny lub do obdarowania bliskich czymś zdrowym i pełnowartościowym!
W skład boxu wchodzą różnorodne kaszki:
- 2x Bio Kaszka Jaglano-Owsiana
- 1x Bio Kaszka z Samopszy
- 1x Bio Kaszka Owsiano-Orkiszowo-Gryczana z Soczewicą
- 1x Bio Kaszka 5 Zbóż
olsa90
Witam, czy z przepisu na gofry można też zrobić placuszki ?
HELPA
Olsa90 - jak najbardziej :)
Ania87
Czym zastąpić jajko w Państwa gofrach?
HELPA
Ania87 - zapraszamy! helpa.pl/blog-parentingowy/dieta-bez-jaj
KasiaK
Dzień dobry. W przepisie na gofry nie ma informacji o momencie dodania kaszki i mleka. Dodałam od razu do masy marchewkowej, wymieszałam i odstawiłam na ok.10 min, by kaszka wchłonęła płyn. Mimo tego czasu, w gofrach wyczuwalne są grudki kaszki (lekko strzela w zębach). Dodam, że dodałam kaszkę jaglano-owsianą (innej nie miałam). Czy w oryginalnej wersji, z kaszką jaglaną, nie ma tego problemu ? Pozdrawiam.
Ewelina Łoś
Czy mogę zastąpić banana w placuszkach?
HELPA
Kasiak - dokładnie, kaszkę oraz mleko należy dodać do masy marchewkowej. W oryginalnej wersji nie ma tego problemu, nie wiemy co mogło być tego powodem. Ewelina Łoś - można go pominąć :)
Justyna
A czy jest jakiś przepis z kaszki z komosy ryżowej i prosa ? Bo nigdzie nie mogę znaleźć :)
HELPA
Justyna - przepisy na wykorzystanie Bio Kaszki z Komosy Ryżowej i prosa znajdziesz w naszym e-booku rozszerzanie diety - przepisy dla alergika. :) Dostępny w zakładce e-booki.