KASZKA Z KOMOSY RYŻOWEJ NA MLEKU KOKOSOWYM ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
- 1 puszka mleka kokosowego i 2 szklanki wody
- 3 łyżki syropu klonowego*
- 4 daktyle
- kilka plasterków suszonych bananów
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżka kruszonych ziaren kakaowca
- 8 łyżek BIO Kaszki z Komosy Ryżowej i Prosa
- mrożone śliwki
- suszona żurawina
- liofilizowane i sproszkowane śliwki
Jak zrobić kaszkę z komosy ryżowej na mleku ze śliwkami:
- Do garnka wlewamy wodę, mleko kokosowe i podgrzewamy.
- Dodajemy syrop klonowy, kruszone ziarna kakaowca, posiekane daktyle, suszone banany i siemię lniane.
- Kiedy mleko zaczyna się gotować, wsypujemy cienką stróżką kaszkę, nieustannie mieszając.
- Kaszkę cały czas mieszamy i gotujemy ok. 1-2 minuty, aż zgęstnieje i straci surowość.
- Po ugotowaniu przelewamy ją do miseczek, proponujemy do płaskich - wówczas kaszka szybciej stygnie.
- Kaszkę dekorujemy pokrojonymi śliwkami i żurawiną. Całość posypujemy sproszkowanymi, liofilizowanymi śliwkami.
Smacznego!
*W przypadku gotowania dla najmłodszych, pomiń syrop klonowy w przepisie.