Kokosowo-jaglane jagodowe praliny
Kto lubi kokos i migdały?
Zapraszamy na kolorowe pralinki z kaszy jaglanej, które mogą być świetną przekąską lub pięknym dodatkiem do kaszki.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g płatków migdałowych
- 2-3 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
- Bio Różdżka Smaku lub Bio Łyżka Smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę jaglaną gotujemy na mleku ryżowym lub wodzie.
- Do ugotowanej kaszy dodajemy około 4-5 czubatych łyżek mleczka kokosowego i płatki migdałowe (opcjonalnie cukier). Delikatnie blendujemy kilka sekund przy pomocy blendera (ale nie na gładką masę – tylko trochę).
- Dodajemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy i ugniatamy – najlepiej rękami.
- Do gotowej masy dodajemy dowolną Różdżkę lub Łyżkę Smaku. U nas Jagodowa Różdżka Smaku.
- Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych (można też oblać czekoladą).
- Jemy jako pralinki lub dodajemy do kaszki.