JABŁKOWO-CYNAMONOWE TOSTY FRANCUSKIE
Tosty francuskie to znany patent na wykorzystanie pieczywa nie pierwszej świeżości - jak to u nas często bywa - w duchu ZERO WASTE. Dzięki BIO Pudrowi Jabłkowemu - tosty nabierają wyjątkowego smaku i aromatu!
Za przepis dziękujemy autorce bloga Dorota Smakuje.
Składniki na tosty francuskie:
- 1 bochenek czerstwego pieczywa / kilka bułek
- 2 duże jajka
- 100g jogurtu
- 100ml mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki BIO Pudru jabłkowego
- olej do smażenia / masło
Wykonanie:
- W głębokim talerzu rozbijamy jajka i mieszamy je widelcem.
- Do jajek dodajemy jogurt, BIO Puder jabłkowy, cynamon i dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy mleko i ponownie mieszamy.
- Rozgrzewamy patelnię.
- Bułkę lub inne pieczywo kroimy w plastry.
- W jajecznej mieszance moczymy kawałki chleba i smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
- Smażymy na złoto z obu stron do lekkiego przyrumienienia.
- Podajemy z dowolnymi dodatkami.