GWIAŹDZISTY JABŁECZNIK - PRZEPIS
Składniki na prażone jabłka:
- 4 jabłka, najlepiej szara reneta
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 4 łyżki wody
- 2 Bio Różdżki Smaku Truskawka lub łyżka Bio Łyżki Smaku Truskawka
Składniki na ciasto (tortownica 21 cm):
- 1 Bio Różdżka Smaku Jagoda lub łyżeczka Bio Łyżki Smaku Jagoda
- 100 g miękkiego masła
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Pozostałe składniki:
- 2 łyżki kaszy manny do podsypania
- 1 Bio Różdżka Smaku Dynia
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy, kroimy w większą kostkę i wkładamy do garnuszka. Podlewamy 4 łyżkami wody, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodajemy truskawkową Różdżkę Smaku/ Łyżkę Smaku, dokładnie mieszamy, a następnie studzimy.
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie i wyrabiamy ręką (aż uzyskamy zwarte ciasto). Odkładamy niewielką część, łączymy z 1 jagodową Różdżką Smaku/Łyżką Smaku, ponownie ugniatamy, aż uzyskamy ciasto o jednolitym kolorze. Następnie po rozwałkowaniu wycinamy potrzebną ilość gwiazdek (mniej lub więcej w zależności od wielkości wykrawaczki).
- Pozostałą część ciasta wklepujemy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podsypujemy 2 łyżkami kaszy manny, a następnie wykładamy uprażone jabłka. Na wierzchu układamy jagodowe gwiazdki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut (grzanie góra-dół).
- Schłodzony jabłecznik posypujemy dyniowym pyłkiem.