
GOFRY MARCHEWKOWE Z KASZKĄ JAGLANĄ
Składniki
- 1 opakowanie Bio Kaszki Jaglanej
- 1 długa marchewka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka krowiego lub napoju roślinnego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie
Włącz gofrownicę, by dobrze się rozgrzała. Marchew obierz i zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Przełóż do miski. Oddziel białko od żółtka. Żółtko dodaj do marchewki, a białko przelej do miseczki i ubij na sztywną pianę. Do miski z marchewką dodaj również olej, mleko i BIO Kaszkę Jaglaną. Całość dokładnie wymieszaj.
Do tak przygotowanej masy dodaj ubitą pianę i ponownie wymieszaj łyżką. Nakładaj porcje ciasta na płytki gofrownicy, zamknij i piecz 4-5 minut lub według zaleceń producenta gofrownicy (nie otwieraj jej podczas pieczenia gofrów!).
Studź gofry na kratce, podawaj posypane warzywnymi i BIO Owocowymi Różdżkami Smaku.
Przepis pochodzi z e-booka Rozszerzanie Diety z HELPĄ Kolorowe przepisy dla najmłodszych.
Dorota
Czy można jakąś inna Waszą kaszką zastąpić jaglana w tym przepisie? Która/e się sprawdzą?
HELPA
Szanowna Pani Doroto, testowaliśmy następujące kaszki i ze wszystkimi test wyszedł bardzo pozytywnie: Bio Kaszka ze Szpinakiem i Daktylami, Bio Kaszka Piernikowa, Bio Kaszka Owsiana, Bio Kaszka Jaglana-Owsiana, Bio Kaszka z Komosy Ryżowej i Prosa. Odnośnie pozostałych kaszek nie robiliśmy prób, jednak Bio Kaszka Jaglana jest "najtrudniejszą" w gotowaniu (ziarnista i naturalnie bezglutenowa) więc wszystkie powinny się sprawdzić.