GOFRY GRYCZANE z KOMOSĄ RYŻOWĄ (bez jajek i mleka) - do BLW
Te gofry to idealna propozycja dla tych, którzy unikają glutenu. Bezglutenowe, wegańskie gofry sprawdzą się i dla niemowlaka i dla starszaka! Dla niemowlaka - bez dosładzania syropem klonowym, dla szkolnego dziecka - można zaszaleć :)
Za przepis dziękujemy autorce bloga Dorota Smakuje.
Składniki:
- 3 szklanki mąki gryczanej
- 1 szklanka Bio Kaszki z Komosy Ryżowej i Prosa
- 4,5 – 5 szklanek napoju roślinnego – u nas zazwyczaj owsiane wzbogacone w wapń
- szczypta soli
- 3 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie, można pominąć)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego
Jak zrobić gofry gryczane z komosą ryżową:
- Do miski wsypujemy suche składniki czyli: mąkę, kaszkę, sól, cynamon i mieszamy
- Siemię lniane mielimy. W osobnej miseczce zalewamy je 10 łyżkami wrzątku i odstawiamy do napęcznienia ( na około minutę).
- Do suchych składników dodajemy mleko, olej, syrop klonowy jeśli używamy oraz zaparzone siemię lniane.
- Masę mieszamy przy pomocy miksera do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto powinno być dość gęste – bardziej gęste niż ciasto na naleśniki, ale nadal płynne.
- Gofrownicę mocno rozgrzewamy, smarujemy cienkiutką warstwą tłuszczu.
- Do rozgrzanej gofrownicy wylewamy porcje ciasta i pieczemy gofry.
Ania
Super przepis!