Gofry cukiniowo-dyniowe
Składniki:
- 150 ml bezglutenowego napoju roślinnego (np. jaglanego)
- 150 g Bio Kaszki Jaglano-Gryczanej z Amarantusem
- 1 budyń bezmleczny bez cukru lub 40 g dowolnej skrobi
- 100 g startej obranej cukinii
- 100 g startej obranej dyni piżmowej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 Bio Warzywna Różdżka Smaku Dynia - opcjonalnie
Przygotowanie:
Napój roślinny miksuj z kaszką i skrobią lub budyniem. Dodaj starte warzywa oraz Bio Różdżkę Smaku, dokładnie wymieszaj. Wlej olej, ponownie wymieszaj i odstaw na czas nagrzewania gofrownicy. Smaż bez smarowania kratek. Nakładaj ciasto łyżką (powinno być gęste jak na placuszki). Po 3 minutach gofry są gotowe, miękkie i delikatnie chrupiące. Jeśli wolisz bardziej chrupiące, smaż je jeszcze przez minutę. Odłóż je na chwilę na kratkę do studzenia i jeszcze ciepłe podaj dziecku prosto do rączki.