
Składniki:
- 150 ml bezglutenowego napoju roślinnego (np. jaglanego)
- 150 g Bio Kaszki Jaglano-Gryczanej z Amarantusem
- 1 budyń bezmleczny bez cukru lub 40 g dowolnej skrobi
- 100 g startej obranej cukinii
- 100 g startej obranej dyni piżmowej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 Bio Warzywna Różdżka Smaku Dynia - opcjonalnie
Wykonanie:
Napój roślinny miksujemy z kaszką i skrobią lub budyniem. Dodajemy starte warzywa oraz Bio Różdżkę Smaku, dokładnie mieszamy. Wlewamy olej, ponownie mieszamy i odstawiamy na czas nagrzewania gofrownicy. Smażymy bez smarowania kratek. Nakładamy ciasto łyżką (powinno być gęste jak na placuszki). Po 3 minutach gofry są gotowe, miękkie i delikatnie chrupiące. Jeśli wolimy bardziej chrupiące, smażmy je jeszcze przez minutę. Odkładamy je na chwilę na kratkę do studzenia i jeszcze ciepłe podajemy dziecku prosto do rączki.