Pyszny pasztet wegetariański z białej fasoli Piękny Jaś
SKŁADNIKI na foremkę około 12 cm średnicy:
- 2 łyżeczki Bio Łyżki Smaku Czarna Porzeczka
- 1 szklanka fasoli Piękny Jaś (przed ugotowaniem)
- 75 g migdałów blanszowanych
- 1 nieduża cebula
- 1 nieduże jabłko
- 1 czubata łyżka masła klarowanego
- sól, świeżo mielony pieprz
- kilka kropli tabasco
- 1 jajko
- 2 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
- Fasolę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i przekładamy do większej miski.
- Cebulę obieramy, siekamy w kostkę i smażymy na rozgrzanym maśle, aż zacznie się rumienić. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, tabasco, sól oraz świeżo mielony pieprz. Całość dusimy, od czasu do czasu mieszając, przez około 6-7 minut.
- Migdały blendujemy aż uzyskamy gładkie masło.
- Zawartość patelni wraz z masłem migdałowym przekładamy do miski z fasolą, a następnie wbijamy jajko. Całość dokładnie miksujemy blenderem aż uzyskamy gładką masę. Na koniec dodajemy Łyżkę Smaku i ponownie mieszamy.
- Masę przelewamy do natłuszczonej formy, wierzch obsypujemy płatkami migdałowymi, a następnie pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół). Pasztet podajemy na gorąco po lekkim przestygnięciu lub spożywamy go na zimno.
Alicja
Czy można zamiast tabasco dać ostrą paprykę? Albo inną przyprawę?
HELPA
Alicja - można