Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
15,23 zł
szt.
Bio Baton Fela
Bio Baton Fela
6,66 zł
szt.
Bio Baton Antek
Bio Baton Antek
6,66 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
14,28 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
13,32 zł
szt.
Bio Baton Tosia
Bio Baton Tosia
6,99 zł 5,59 zł
szt.
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą
16,18 zł
szt.
Chmura tagów
Fasolowy pasztet z porzeczkowym tchnieniem 1
Fasolowy pasztet z porzeczkowym tchnieniem

Pyszny pasztet wegetariański z białej fasoli jaś

SKŁADNIKI na foremkę około 12 cm średnicy:

  • 2 łyżeczki Łyżki Smaku Czarna Porzeczka
  • 1 szklanka fasoli Piękny Jaś (przed ugotowaniem)
  • 75 g migdałów blanszowanych
  • 1 nieduża cebula
  • 1 nieduże jabłko
  • 1 czubata łyżka masła klarowanego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • kilka kropli tabasco
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płatków migdałowych

 PRZYGOTOWANIE:

  1. Fasolę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i przekładamy do większej miski.
  2. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę i smażymy na rozgrzanym maśle, aż zacznie się rumienić. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, tabasco, sól oraz świeżo mielony pieprz. Całość dusimy, od czasu do czasu mieszając, przez około 6-7 minut.
  3. Migdały blendujemy aż uzyskamy gładkie masło.
  4. Zawartość patelni wraz z masłem migdałowym przekładamy do miski z fasolą, a następnie wbijamy jajko. Całość dokładnie miksujemy blenderem aż uzyskamy gładką masę. Na koniec dodajemy Łyżkę Smaku i ponownie mieszamy.
  5. Masę przelewamy do natłuszczonej formy, wierzch obsypujemy płatkami migdałowymi, a następnie pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół). Pasztet podajemy na gorąco po lekkim przestygnięciu lub spożywamy go na zimno.

Pasztet z fasoli z liofilizowaną czarną porzeczką

Pasztet z fasoli

 

Pasztet z fasoli z dodatkiem porzeczki

Komentarze do wpisu (1)

7 stycznia 2021

Czy można zamiast tabasco dać ostrą paprykę? Albo inną przyprawę?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium