Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą - BLISKA DATA
Bio Kaszka Orkiszowa z Ciecierzycą - BLISKA DATA
19,04 zł 11,42 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
19,04 zł
szt.
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
Bio Kulki Gryczano-Orkiszowe z Kakao
16,18 zł
szt.
Bio Kaszka 4 Zbóż
Bio Kaszka 4 Zbóż
17,13 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana - BLISKA DATA
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana - BLISKA DATA
16,18 zł 8,09 zł
szt.
Bio Baton Antek
Bio Baton Antek
6,66 zł
szt.
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
Bio Kulki Jaglano-Orkiszowe
16,18 zł
szt.
Chmura tagów
Przepis na proziaki z dynią 0
Przepis na proziaki z dynią

Przepis na proziaki z dynią

Składniki:

  • 0,25 l kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki (może być kilka łyżek mniej lub więcej w zależności ile zbierze ciasto)
  • 100g puree z dyni (pieczona lub ugotowana na parze dynia zmiksowana na mus)
  • 1-2 Różdżki Smaku Dynia – dodatkowo wzmocni smak i kolor dania
  • 50g dowolnej kaszki
  • 400g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka nasion pokrzywy – można pominąć

Dyniowe proziaki - wykonanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę i kaszkę
  2. Dodajemy mus z dyni, Różdżki Smaku, pokrzywę, sól, sodę i mieszamy.
  3. Na końcu dodajemy kefir i wyrabiamy wszystko łyżką w misce.
  4. Ciasto powinno być dość luźne, jednak takiej konsystencji by dało się przenieść na stolnicę.
  5. Na stolnicy wysypujemy grubą warstwę mąki – przenosimy ciasto i chwilę delikatnie rękami zagniatamy, zbierając mąkę.
  6. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2cm
  7. Oprószoną mąką szklanką wycinamy kółeczka i odkładamy je na oprószone mąką miejsce.
  8. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu).
  9. Na końcu smażymy na suchej (!), średnio rozgrzanej patelni z obu stron.

 

Proziaki z dynią

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium