Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Kaszka Owsiano-Gryczana z Karobem i Cynamonem Cejlońskim (BLISKA DATA 31.05.2024)
Bio Kaszka Owsiano-Gryczana z Karobem i Cynamonem Cejlońskim (BLISKA DATA 31.05.2024)

10,00 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 12,00 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską
Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską

13,99 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 15,23 zł
szt.
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

4,19 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

16,99 zł

szt.
Zestaw Płatków Śniadaniowych
Zestaw Płatków Śniadaniowych

19,99 zł

Cena regularna: 29,97 zł

Najniższa cena: 29,97 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku

19,99 zł

szt.
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami
Bio Kaszka Orkiszowo-Owsiana z Kakao i Daktylami

16,99 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 19,04 zł
szt.
Batonik Czarna Porzeczka
Batonik Czarna Porzeczka

4,19 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

17,99 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Proziaki z dynią 0
Przepis na proziaki z dynią

Przepis na proziaki z dynią

Składniki:

  • 0,25 l kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki (może być kilka łyżek mniej lub więcej w zależności ile zbierze ciasto)
  • 100g puree z dyni (pieczona lub ugotowana na parze dynia zmiksowana na mus)
  • 1-2 Bio Różdżki Smaku Dynia – dodatkowo wzmocni smak i kolor dania
  • 50g dowolnej kaszki
  • 400g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka nasion pokrzywy – można pominąć

Dyniowe proziaki - wykonanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę i kaszkę
  2. Dodajemy mus z dyni, Różdżki Smaku, pokrzywę, sól, sodę i mieszamy.
  3. Na końcu dodajemy kefir i wyrabiamy wszystko łyżką w misce.
  4. Ciasto powinno być dość luźne, jednak takiej konsystencji by dało się przenieść na stolnicę.
  5. Na stolnicy wysypujemy grubą warstwę mąki – przenosimy ciasto i chwilę delikatnie rękami zagniatamy, zbierając mąkę.
  6. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2cm
  7. Oprószoną mąką szklanką wycinamy kółeczka i odkładamy je na oprószone mąką miejsce.
  8. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu).
  9. Na końcu smażymy na suchej (!), średnio rozgrzanej patelni z obu stron.

 

Proziaki z dynią

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium