Wersje językowe
Kategorie wpisów
Bestsellery
Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską
Bio Kaszka Jaglano-Orkiszowa z Wanilią Burbońską

12,00 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 13,99 zł
szt.
Batonik Truskawka
Batonik Truskawka

2,93 zł

Cena regularna: 4,19 zł

Najniższa cena: 4,19 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana

14,44 zł

Cena regularna: 16,99 zł

Najniższa cena: 16,99 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiano-Gryczana z Karobem i Cynamonem Cejlońskim (BLISKA DATA 31.05.2024)
Bio Kaszka Owsiano-Gryczana z Karobem i Cynamonem Cejlońskim (BLISKA DATA 31.05.2024)

10,00 zł

Cena regularna: 19,99 zł

Najniższa cena: 12,00 zł
szt.
Batonik Czarna Porzeczka
Batonik Czarna Porzeczka

2,93 zł

Cena regularna: 4,19 zł

Najniższa cena: 4,19 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku

19,99 zł

szt.
Batonik Kakao
Batonik Kakao

3,49 zł

Cena regularna: 4,99 zł

Najniższa cena: 4,99 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana

16,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż

15,29 zł

Cena regularna: 17,99 zł

Najniższa cena: 17,99 zł
szt.
Zestaw Płatków Śniadaniowych
Zestaw Płatków Śniadaniowych

19,99 zł

Cena regularna: 29,97 zł

Najniższa cena: 29,97 zł
szt.
Bio Kaszka 5 Zbóż
Bio Kaszka 5 Zbóż

16,99 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Proziaki z dynią 0
Przepis na proziaki z dynią

Przepis na proziaki z dynią

Składniki:

  • 0,25 l kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki (może być kilka łyżek mniej lub więcej w zależności ile zbierze ciasto)
  • 100g puree z dyni (pieczona lub ugotowana na parze dynia zmiksowana na mus)
  • 1-2 Bio Różdżki Smaku Dynia – dodatkowo wzmocni smak i kolor dania
  • 50g dowolnej kaszki
  • 400g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka nasion pokrzywy – można pominąć

Dyniowe proziaki - wykonanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę i kaszkę
  2. Dodajemy mus z dyni, Różdżki Smaku, pokrzywę, sól, sodę i mieszamy.
  3. Na końcu dodajemy kefir i wyrabiamy wszystko łyżką w misce.
  4. Ciasto powinno być dość luźne, jednak takiej konsystencji by dało się przenieść na stolnicę.
  5. Na stolnicy wysypujemy grubą warstwę mąki – przenosimy ciasto i chwilę delikatnie rękami zagniatamy, zbierając mąkę.
  6. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2cm
  7. Oprószoną mąką szklanką wycinamy kółeczka i odkładamy je na oprószone mąką miejsce.
  8. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu).
  9. Na końcu smażymy na suchej (!), średnio rozgrzanej patelni z obu stron.

 

Proziaki z dynią

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium