Przepis na proziaki z dynią
Składniki:
- 0,25 l kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki (może być kilka łyżek mniej lub więcej w zależności ile zbierze ciasto)
- 100g puree z dyni (pieczona lub ugotowana na parze dynia zmiksowana na mus)
- 1-2 Bio Różdżki Smaku Dynia – dodatkowo wzmocni smak i kolor dania
- 50g dowolnej kaszki
- 400g mąki orkiszowej jasnej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka nasion pokrzywy – można pominąć
Dyniowe proziaki - wykonanie:
- Do miski wsypujemy mąkę i kaszkę
- Dodajemy mus z dyni, Różdżki Smaku, pokrzywę, sól, sodę i mieszamy.
- Na końcu dodajemy kefir i wyrabiamy wszystko łyżką w misce.
- Ciasto powinno być dość luźne, jednak takiej konsystencji by dało się przenieść na stolnicę.
- Na stolnicy wysypujemy grubą warstwę mąki – przenosimy ciasto i chwilę delikatnie rękami zagniatamy, zbierając mąkę.
- Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2cm
- Oprószoną mąką szklanką wycinamy kółeczka i odkładamy je na oprószone mąką miejsce.
- Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu).
- Na końcu smażymy na suchej (!), średnio rozgrzanej patelni z obu stron.