Kategorie przepisów
Bestsellery
Bio Kaszka Jaglana
Bio Kaszka Jaglana
13,32 zł
szt.
Bio Baton Fela
Bio Baton Fela
6,66 zł
szt.
Bio Baton Antek
Bio Baton Antek
6,66 zł
szt.
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
Bio Kaszka Jaglano - Owsiana
13,32 zł
szt.
Bio Owocowe Różdżki Smaku
Bio Owocowe Różdżki Smaku
15,23 zł
szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż
Bio Manna Dawnych Zbóż
14,28 zł
szt.
Bio Kaszka Owsiana
Bio Kaszka Owsiana
13,32 zł
szt.
Bio Baton Tosia
Bio Baton Tosia
6,99 zł 5,59 zł
szt.
Chmura tagów
Przepis na proziaki z dynią 0
Przepis na proziaki z dynią

Przepis na proziaki z dynią

Składniki:

  • 0,25 l kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki (może być kilka łyżek mniej lub więcej w zależności ile zbierze ciasto)
  • 100g puree z dyni (pieczona lub ugotowana na parze dynia zmiksowana na mus)
  • 1-2 Różdżki Smaku Dynia – dodatkowo wzmocni smak i kolor dania
  • 50g dowolnej kaszki
  • 400g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka nasion pokrzywy – można pominąć

Dyniowe proziaki - wykonanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę i kaszkę
  2. Dodajemy mus z dyni, Różdżki Smaku, pokrzywę, sól, sodę i mieszamy.
  3. Na końcu dodajemy kefir i wyrabiamy wszystko łyżką w misce.
  4. Ciasto powinno być dość luźne, jednak takiej konsystencji by dało się przenieść na stolnicę.
  5. Na stolnicy wysypujemy grubą warstwę mąki – przenosimy ciasto i chwilę delikatnie rękami zagniatamy, zbierając mąkę.
  6. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2cm
  7. Oprószoną mąką szklanką wycinamy kółeczka i odkładamy je na oprószone mąką miejsce.
  8. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu).
  9. Na końcu smażymy na suchej (!), średnio rozgrzanej patelni z obu stron.

 

Proziaki z dynią

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium