HELPA Sklep Producenta
Kategorie wpisów
Bestsellery
Batonik Truskawka 20 g
Batonik Truskawka 20 g

2,99 zł

szt.
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami 200 g
Bio Kaszka z Kakao i Daktylami 200 g

19,99 zł

szt.
Batonik Piernikowy
Batonik Piernikowy

4,99 zł

szt.
Batonik Kakao 20 g
Batonik Kakao 20 g

2,99 zł

szt.
Bio Kaszka Jaglana 200 g
Bio Kaszka Jaglana 200 g

16,99 zł

szt.
Bio Manna Dawnych Zbóż 200 g
Bio Manna Dawnych Zbóż 200 g

17,99 zł

szt.
Batonik Czarna Porzeczka 20 g
Batonik Czarna Porzeczka 20 g

2,99 zł

szt.
Bio Kaszka Owsiana 200 g
Bio Kaszka Owsiana 200 g

16,99 zł

szt.
Bio Daktyle Sproszkowane 200 g
Bio Daktyle Sproszkowane 200 g

14,99 zł

szt.
Szukaj po słowie kluczowym
Deser truskawkowo-jaglany 0
Deser truskawkowo-jaglany

Deser truskawkowo-jaglany

Czas przygotowania: 15 minut; Ilość: 3 porcje

Bez mleka, bez jajka, bez cukru, bez soi, wegański, naturalnie bezglutenowy

Składniki:

Dodatkowo:

  • 100 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • 3 łyżki jogurtu roślinnego
  • świeże owoce

Przygotowanie:

Napój wlewamy do małego garnka. Wsypujemy kaszkę i ewentualnie wanilię. Gotujemy wciąż mieszając, aż do zagotowania się kaszki. Gotujemy około 2-3 minuty, aż kaszka będzie gotowa. Kaszkę studzimy, dodajemy do niej Różdżkę Smaku i jogurt i blendujemy na gładką masę. 

Przekładamy do pucharków. 

Truskawki myjemy i blendujemy na mus, dodajemy jogurt, mieszamy i nakładamy na warstwę kremu jaglanego.

Podajemy od razu lub po schłodzeniu z dodatkiem świeżych owoców.

Wartość odżywcza:

*Wartość energetyczna: 3 porcje: 522 kcal; 1 porcja: 174 kcal

Białko: 2,8 g

Tłuszcze: 5,4 g

Węglowodany: 26,1 g

Błonnik: 2 g

Potas: 81 mg

Wapń: 110,3 mg

Żelazo: 1 mg

Magnez: 20 mg

Cynk: 0,6 mg

Foliany: 10,7 μg

Witamina C: 22 mg

*Wyliczenia wartości energetycznych podane są w zaokrągleniu.

Wskazówki:

Taki deser świetnie sprawdzi się jako przekąska dla całej rodziny. Starsze dzieci i rodzice mogą zjeść go z dodatkiem gorzkiej czekolady. 

W przypadku braku alergii na białka mleka krowiego, można zastosować zwykły jogurt naturalny, najlepiej bez mleka w proszku i innych dodatków.

Komentarze:

Deser można podawać dzieciom już w 1. roku życia.

Kasza jaglana to źródło białka, składników mineralnych, takich jak: magnez, cynk, żelazo oraz witamin z grupy B. Zawiera również krzem, który pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.

Wybierając napój roślinny, pamiętajmy, że europejskie zalecenia są takie, że nie zaleca się stosowania napojów ryżowych w żywieniu niemowląt, a nawet dzieci do 5. roku życia. Z uwagi m.in. na sposób uprawy ryż kumuluje więcej arsenu niż inne rośliny. Arsen ma potencjalne działanie rakotwórcze.

Uwaga! Alergeny 

Na truskawki powinny uważać osoby z alergią na pyłki brzozy i traw, gdyż może dojść do reakcji krzyżowych.

Alergia na pyłek brzozy zwykle indukuje reakcje alergiczne po spożyciu owoców z rodziny różowatych. Należą do nich takie owoce, jak: jabłko, gruszka, wiśnia, czereśnia, aronia, brzoskwinia, malina, poziomka, truskawka, jeżyna, dzika róża, śliwka czy pigwa. 

Najczęściej reakcje alergiczne pojawiają się w obrębie jamy ustnej (OAS) po spożyciu surowych owoców. Owoce poddane obróbce termicznej zwykle mogą być spożywane bezpiecznie.

Wybierajmy truskawki ekologiczne, by uniknąć pestycydów.

Na kokos powinny uważać osoby uczulone na orzechy.

Kasza jaglana (proso) może uczulać osoby reagujące na pyłki traw i zbóż.

 

Przepis został przygotowany przez Katarzynę Jankowską, autorkę książek oraz bloga Mama Alergika Gotuje na naszego bezpłatnego e-booka "Rozszerzanie Diety z HELPĄ". E-book do pobrania TUTAJ.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium