Deser truskawkowo-jaglany
Czas przygotowania: 15 minut; Ilość: 3 porcje
Bez mleka, bez jajka, bez cukru, bez soi, wegański, naturalnie bezglutenowy
Składniki:
- 250 ml bezglutenowego napoju roślinnego (np. jaglanego lub kokosowego)
- szczypta wanilii w proszku (można pominąć)
- 50 g Bio Kaszki Jaglanej
- 2 Bio Owocowe Różdżki Smaku Truskawka
- 1 roślinny jogurt naturalny bez cukru (160 g)
Dodatkowo:
- 100 g świeżych lub mrożonych truskawek
- 3 łyżki jogurtu roślinnego
- świeże owoce
Przygotowanie:
Napój wlewamy do małego garnka. Wsypujemy kaszkę i ewentualnie wanilię. Gotujemy wciąż mieszając, aż do zagotowania się kaszki. Gotujemy około 2-3 minuty, aż kaszka będzie gotowa. Kaszkę studzimy, dodajemy do niej Różdżkę Smaku i jogurt i blendujemy na gładką masę.
Przekładamy do pucharków.
Truskawki myjemy i blendujemy na mus, dodajemy jogurt, mieszamy i nakładamy na warstwę kremu jaglanego.
Podajemy od razu lub po schłodzeniu z dodatkiem świeżych owoców.
Wartość odżywcza:
*Wartość energetyczna: 3 porcje: 522 kcal; 1 porcja: 174 kcal
Białko: 2,8 g
Tłuszcze: 5,4 g
Węglowodany: 26,1 g
Błonnik: 2 g
Potas: 81 mg
Wapń: 110,3 mg
Żelazo: 1 mg
Magnez: 20 mg
Cynk: 0,6 mg
Foliany: 10,7 μg
Witamina C: 22 mg
*Wyliczenia wartości energetycznych podane są w zaokrągleniu.
Wskazówki:
Taki deser świetnie sprawdzi się jako przekąska dla całej rodziny. Starsze dzieci i rodzice mogą zjeść go z dodatkiem gorzkiej czekolady.
W przypadku braku alergii na białka mleka krowiego, można zastosować zwykły jogurt naturalny, najlepiej bez mleka w proszku i innych dodatków.
Komentarze:
Deser można podawać dzieciom już w 1. roku życia.
Kasza jaglana to źródło białka, składników mineralnych, takich jak: magnez, cynk, żelazo oraz witamin z grupy B. Zawiera również krzem, który pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.
Wybierając napój roślinny, pamiętajmy, że europejskie zalecenia są takie, że nie zaleca się stosowania napojów ryżowych w żywieniu niemowląt, a nawet dzieci do 5. roku życia. Z uwagi m.in. na sposób uprawy ryż kumuluje więcej arsenu niż inne rośliny. Arsen ma potencjalne działanie rakotwórcze.
Uwaga! Alergeny
Na truskawki powinny uważać osoby z alergią na pyłki brzozy i traw, gdyż może dojść do reakcji krzyżowych.
Alergia na pyłek brzozy zwykle indukuje reakcje alergiczne po spożyciu owoców z rodziny różowatych. Należą do nich takie owoce, jak: jabłko, gruszka, wiśnia, czereśnia, aronia, brzoskwinia, malina, poziomka, truskawka, jeżyna, dzika róża, śliwka czy pigwa.
Najczęściej reakcje alergiczne pojawiają się w obrębie jamy ustnej (OAS) po spożyciu surowych owoców. Owoce poddane obróbce termicznej zwykle mogą być spożywane bezpiecznie.
Wybierajmy truskawki ekologiczne, by uniknąć pestycydów.
Na kokos powinny uważać osoby uczulone na orzechy.
Kasza jaglana (proso) może uczulać osoby reagujące na pyłki traw i zbóż.
Przepis został przygotowany przez Katarzynę Jankowską, autorkę książek oraz bloga Mama Alergika Gotuje na naszego bezpłatnego e-booka "Rozszerzanie Diety z HELPĄ". E-book do pobrania TUTAJ.